Sport / Nogomet

vlada u novom obračunu s navijačima

Izglasane sporne izmjene i dopune Zakona o navijačima: Pazite kako se odjevate kad idete na stadion!

Izglasane sporne izmjene i dopune Zakona o navijačima: Pazite kako se odjevate kad idete na stadion!
Davor Javorovic/PIXSEL

Kažnjavanje posjedovanja predmeta namijenjenih za prikrivanje identiteta izazvala je zanimanje javnosti, a bitno je istaknuti da se ne radi o kažnjavanju nošenja navijačkih rekvizita npr. šalova i kapa, već kažnjavanju samo nošenja specifičnih predmeta čija je namjera prikrivanje identiteta

Vlada je na jučerašnjoj 194. sjednici u Sabor uputila još jedne izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Iste su i prihvaćene, tako da navijači na stadionima mogu očekivati još više represije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dosadašnji Zakon fizičko nasilje tretirao je kao kazneno djelo, dok su se protupravna ponašanja slabijega intenziteta sankcionirala kao prekršaji za koje su se izricale niske novčane kazne bez mogućnosti izricanja zabrane prisustvovanja športskom natjecanju. Novim izmjenama Zakona uz kazneno uvodi se i prekršajno sankcioniranje počinitelja fizičkog nasilja, pri čemu su predviđene kazne za počinitelje znatno veće, a omogućava se i izricanje zaštitnih mjera prisustvovanja određenim športskim natjecanjima.

Uništavanje i oštećivanje imovine za vrijeme dolaska, trajanja ili povratka sa sportskog natjecanja trenutno je propisano kao kazneno djelo, za što je potreban nastanak materijalne štete u iznosu od najmanje 60.000 kuna po počinitelju, pa se počinitelji često ne mogu procesuirati. Izmjenama zakona  oštećenje imovine može se tretirati i kao prekršaj, za što je dostatna šteta nastala u manjoj mjeri.

Uvodi se i prekršaj odbijanja podvrgavanju ispitivanja alkoholiziranosti i prisutnosti droga u organizmu na sportskim natjecanjima. Do sada su, naime, navijači pod utjecajem opojnih droga ili alkohola mogli odbiti takvo ispitivanje i ući na sportske objekte bez sankcija. Barem u teoriji, u praksi to baš i nije prolazilo.

Kažnjavanje posjedovanja predmeta namijenjenih za prikrivanje identiteta izazvala je zanimanje javnosti, a bitno je istaknuti da se ne radi o kažnjavanju nošenja navijačkih rekvizita npr. šalova i kapa, već kažnjavanju samo nošenja specifičnih predmeta čija je namjera prikrivanje identiteta.

Zbog kapa "fantomki“ policiji je bitno otežana kasnija identifikacija osoba koje su sudjelovale u protupravnim ponašanjima, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Propisuje se i odluka kojom se želi naglasiti važnost žurnog postupanja sudova u predmetima te se propisuje da su sudovi odluku o zabrani prisustvovanja određenom ili svim športskim natjecanjima dužni donijeti odmah, a najkasnije u roku osam dana.

"Zabrane prisustvovanja određenom športskom natjecanju izrečene od nadležnih sudova pokazale su se kao vrlo učinkovit instrument u prevenciji i smanjenju nereda, što je potvrđeno i u europskoj praksi kroz provedbu strategije isključenja izgrednika sa športskih natjecanja",  rekao je ministar Božičević.

Očekuje se da će predloženo isključivanje dovesti do manje potrebe za angažmanom policije pri mjerama osiguranja, tj. do smanjenja utroška proračunskih sredstava, zaključio je Božinović.

Prije nekoliko dana profesor Marin Bonačić s Pravnog fakulteta u Zagrebu komentirao je Zakon za Dnevnik.hr. On je pozdravio napore da se neredima stane na kraj, ali se i osvrnuo na odredbe koje trebaju u doradu, poput široko postavljenih vremenskih ograničenja.

”Što se to smatra uopće razdobljem u kojem se mogu počiniti neka zabranjena ponašanja? Može se postaviti pitanje je li nužno u demokratskom društvu neka osoba koja ima 0,5 alkohola po kilogramu, čak i ako se radi nekoliko sati prije početka samog natjecanja, da zbog toga odgovara”, istaknuo je Bonačić.


Izdvojeno

Reci što misliš!