SiB Plus / Zdrav život

POVRĆEM PROTIV BOLESTI

Popis najzdravijeg povrća - od borbe protiv virusa do zaštite mozga

Popis najzdravijeg povrća - od borbe protiv virusa do zaštite mozga
PIXSELL

Vrijeme izolacije trebalo bi nam biti konačna prekretnica da započnemo s unosom iznimno zdrave hrane, kao što je povrće. Jačamo imunitet, ali borimo se i protiv brojnih bolesti

To da je povrće i voće vrlo zdravo, uče čak i djeca u vrtiću… No koliko nas obraća pozornost na to jesmo li svakoga dana uistinu jeli samo zdrave namirnice te jedemo li ih uopće? Povrće bi trebalo biti neizostavni dio svakoga kvalitetnoga ručka ili večere. Osim što je općenito zdravo, povrće pomaže i u sprječavanju ili liječenju pojedinih bolesti te omogućava pravilan rad metabolizma i poletnost cijeloga organizma. Međutim, čak i među povrćem postoji hijerarhija pa je neko zdravije manje ili više od drugoga, a ovdje slijedi pregled najzdravijega povrća na svijetu koje bi baš svako kućanstvo moralo konzumirati! 

Kraljica među povrćem?! 

Ako ste se ikada pitali kako to da Talijani jedu tako puno tjestenine i pizze, a i dalje su iznimno vitki i zdravi, tajna je vrlo jednostavna. Njihov neizostavni dio kuhinje jesu rajčice koje, iako tehnički pripadaju u voće, zapravo se smatraju kraljicom među povrćem. Rajčice su, osim u pizzama i tjesteninama, vrlo zahvalan sastojak u velikome mnoštvu drugih jela. Jedemo ih i kao umak ili pak svježe kao salatu, ali zašto su toliko zdrave?! Rajčice su prepune likopena i poznate po tome da su korisne u sprječavanju raka. Obiluju vitaminima od A do K i pomažu u održavaju normalnog krvnog pritiska te u borbi protiv slobodnih radikala.

dostava
sve na jednom mjestu Ostani kući, dostavu naruči!

Z kao zeleno, Z kao zdravo!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najčešće jesmo svjesni toga da je zeleno povrće iznimno zdravo, ali tri su vrste zelenoga povrća koje prednjače i onima koji ih konzumiraju, zasigurno omogućavaju zdrav život. Prvo zeleno povrće koje pripada u tu grupu jest brokula. Iznimno je zdrava jer je puna antioksidansa koji pomažu pri smanjenju rizika od raka želuca, pluća i debelog crijeva. Uz to je brokula bogata beta karotenom i vitaminom C pa je odlična i za zaštitu od gripe ili prehlade. Drugo važno zeleno povrće jest kelj pupčar. Oni su sami po sebi maleni i slatki već izgledom, a uz to i jesu iznimno važni za buduće slatke mališane te ih svakako trebaju konzumirati trudnice zato što su puni folne kiseline, vrste vitamina B koji osigurava zdravlje zametka. Ako pak želite biti jaki kao Popaj tada već pogađate da trebate jesti špinat. Špinat je pun klorofila i prehrana bogata špinatom izvor je skoro svih nutrijenata i vitamina koji su nam potrebni. Uz špinat ćemo spriječiti mogućnosti srčanoga udara, raka debelog crijeva i nećemo oboljeti od artritisa ili osteoporoze. 

Nešto za vid, astmu i mozak 

Čim spomenemo vid, većina zna da je upravo mrkva dobra za naše oči, ali osim toga mrkva je vrlo zdrava i za kožu, kosu te zaštitu kardiovaskularnoga sustava. Uz mrkvu još je jedno narančasto povrće, a to su bundave koje pomažu u liječenju astme i artritisa. Bogate su cinkom, magnezijem i potpomažu pravilni rad probave. I posljednji na popisu najzdravijeg povrća jest patlidžan - povrće koje rijetko koristimo, a bogato je antioksidansima koji štite mozak od oštećenja te zajedno s kalijem pomažu u sprječavanju oštećenja mozga, demencije i rizika od moždanoga udara

 


Izdvojeno

Reci što misliš!