SiB Plus / Zdrav život

Kralj u mršavljenju – žuti čaj

Kralj u mršavljenju – žuti čaj

  Ono što je karakteristično za prvi mjesec svake nove godine su primamljiva sniženja u trgovinama, minusi na tekućim računima, predugačak period od Božića do siječanjske plaće, veći račun i naravno, nekoliko novogodišnjih odluka koje smo donijeli čim smo se oporavili od ludog i hedonističkog dočeka.

Psiholozi kažu kako ćemo se tih odluka pridržavati tek nekoliko tjedana, nakon čega ćemo se vratiti stalnom, uobičajenom životnom ritmu. Možda su u pravu, a možda ćemo zaista krenuti u teretanu, prestati pušiti i smanjiti alkohol. Možda ćemo pažljivije izabirati namirnice koje jedemo, krenuti na dijetu ili napokon otići na sistematski pregled koji godinama odgađamo.

Možda ćemo…a možda psiholozi ipak znaju što pričaju…

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kakva god bila realnost važno je odlučiti što želimo promijeniti u životu i malim koracima krenuti u ostvarenje zadanog cilja. Iako vam nažalost ne možemo pomoći u ostvarenju svih odluka pokušat ćemo olakšati postizanje one koju najviše ljudi stavlja na svoju novogodišnju listu. Pogađate o kojoj odluci se radi? Naravno, riječ je o tome da ćemo i ove godine pokušati izgubiti nakupljene suvišne kilograme. Bez obzira o koliko se kilograma radilo, put mršavljenja je izazovan i dugotrajan te još uvijek nije moguće jednim zamahom čarobnog štapića preko noći postići željene rezultate.

Znamo da zvuči bolno, ali ne planiramo vas lagati...

U ovoj kolumni predstavit ćemo jedan od najprirodnijih načina koji pomaže u procesu mršavljenja, bez prodavanja priče kako ćete od jedne šalice žutog čaja preko noći izgubiti 5 kilograma. Također, nećemo ni tvrditi da žuti čaj ima magično djelovanje, a da istovremeno ne morate vježbati i zdravo se hraniti. Ono što ćemo tvrditi je da je ovaj čaj u svijetu najpoznatiji kao najbolji prirodni pripravak za gubljene težine jer u sebi sadrži dijetni enzim koji pomaže bržoj probavi hrane i sagorijevanju suvišne masnoće u tijelu.

Žuti čaj poznat je već 1300 godina, no neko je vrijeme pao u zaborav ponajprije zbog kompliciranog načina obrade. Sada je njegova proizvodnja nakon dugo vremena obnovljena a trud i ulaganje su se isplatili jer je zapadni svijet za njim poludio stoga i ne čudi da je žuti čaj Yinzhen uvjerljivo jedan od najprodavanijih čajeva u Kući zelenog čaja Osijek u protekle 2 godine.

Ovaj čaj potječe od biljke čajevac (lat. Camellia Sinensis) i zbog ograničene i specifične proizvodnje jedan je od najskupljih kineskih čajeva. Nakon berbe, najmlađi listovi i pupoljci čajevca se odmah obrađuju što dovodi do minimalnog stupnja fermentacije pa zbog toga obiluje antioksidantima koji štite tijelo od slobodnih radikala. Nakon toga, posebnim se načinom sušenja postiže da listići izgube „travnati“ okus, a napitak spravljen od njih dobije prepoznatljiv, slatkast i osvježavajući okus. Male količine čaja (manje od 500 g) prže se na visokim temperaturama te zamataju u tzv. papir od kravlje kože, staru vrstu papira žute boje. Tu se čaj suši nekoliko sati. Postupak se ponavlja dok se ne dobije čaj odgovarajuće kvalitete, a cijeli proces može trajati i nekoliko dana. Za razliku od klasičnog zelenog čaja nema nimalo trpkosti u sebi te sadrži neznatnu količinu kofeina.

Osim što pomaže u mršavljenju, žuti čaj ima mnogobrojne zdravstvene prednosti od kojih izdvajamo:
- bogatstvo vitamina A1, B2, B12, C i E
- čisti tijelo od toksina
- ublažava bolove u želucu i crijevima
- smanjuje masnoću u krvi
- dobar je za srce, tlak i reumu
- normalizira rad štitnjače
- pospješuje krvotok
- regenerira kožu
- povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost
- djeluje protiv depresije
- pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika
- sadrži fluor pa sprječava karijes

Važno je napomenuti da kod nas u Kući zelenog čaja Osijek (Portanova Osijek) možete pronaći rinfuzni prvoklasni žuti čaj najviše kvalitete. Ukoliko je to moguće, uvijek birajte rinfuzni žuti čaj pošto se u filter vrećice stavlja čajna prašina pa čaj ima gorak okus ne sadržavajući gotovo nikakva ljekovita svojstva.

Što se tiče pripreme, vodu zagrijemo na 70 do 80 stupnjeva te ga namačemo 3 minute. Kura za mršavljenje traje mjesec dana za što je potrebno oko 500 grama čaja.

I ovaj put smo za sve ljubitelje čaja i one koji će to tek postati pripremili nagradnu igru gdje najsretnijeg natjecatelja nagrađujemo s 25 g zelenog čaja Yinzhen. Ono što trebate napraviti je u komentar ispod ovog članka napisati: „Mršavimo zajedno uz pomoć žutog čaja iz KZČ Osijek!“

Dobitnice su: Vesna Knježević i Ivana Čadovska

Puno pozdrava iz Kuće zelenog čaja!

 


Izdvojeno

Reci što misliš!