SiB Plus / Web Kutak

VIDEO: Felix skočio sa ruba svemira

VIDEO: Felix skočio sa ruba svemira

Današnji dan, točnije nedjelja 14. listopada 2012. mogao bi biti jedan od onih dana o kojima će se pričati još godinama. Felix Baumgartner, 43-godišnji Austrijanac čovjek je iznimne hrabrosti koji će uskoro pokušati napraviti ono što do sada nitko nije i svojim pothvatom prijeći granice dosada postignutog.

redbull stratos 495 1

U Roswellu (Novi Meksiko/SAD) upravo se odvija misija RedBull Stratos u kojoj će Felix pokušati vlastitim tijelom probiti zvučni zid i srušiti svjetski rekord u skoku slobodnim padom. Prvi pokušaj bio je planiran za ponedjeljak, no odgođen je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su mogli potencijalno utjecati na sigurnost pri skoku.

O misiji...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Felix će se u svojoj kapsuli pričvršćenoj na balon s helijem, napravljenoj posebno za ovu misiju popeti u stratosferu, točnije na visinu od 38. 576 metara i s nje skočiti u odjelu pod pritiskom. Felix za ovo vježba već 5 godina, a mentor mu je Joseph Kittinger, rekorder u ovoj vrsti skakanja. Joshep je skočio s visine od 31.300 metara.

Felixov spust trajati će oko 15-20 minuta, s tim da od toga oko 5 minuta otpada na slobodni pad. Padobran se otvara na 1.500 metara. Probije li se zvučni zid, brzina njegovog pada biti će 1.227,6 kilometara na sat. Uspon do točke s koje se skače traje oko 3 sata, a za sada je prošlo prvih uspješnih sat vremena.

Današnji dan ujedno je i obljetnica prvog nadzvučnog leta.

RedBull Stratos Live video:

Gdje se nalazi točka skoka...

Zemljina atmosfera sastoji se od više slojeva, a slojevi zemljine atmosfere su: troposfera, stratosfera, mezosfera, ionosfera i egzosfera. Stratosfera sadrži ozon koji nas štiti od štetnog zračenja iz svemira. Temperatura je u nižim slojevima stratosfere stalna, a u višim slojevima raste. Vjetrovi koji pušu u stratosferi dostižu brzine od nekoliko stotina km/h. Ovo je sloj zemljine atmosfere iz kojeg skače Felix.

redbull stratos 495 2

1350238257750.gif

Više pogledajte na:


Izdvojeno

Reci što misliš!