SiB Plus / Skidamo Prašinu

PRIRODNI BISERI

Video: Biseri prirode slavonske Podravine

Video: Biseri prirode slavonske Podravine

U novom dijelu Zapisa možete vidjeti i zemljovide iz 18. i 19. stoljeća dijelova slavonske Podravine, kao i otkriti biser prirode koji ostavlja bez daha

Vode li čovjek i ostatak prirode sukob, suživot ili međuodnos već desetljećima, stoljećima ili tisućljećima? 

Na prostoru današnjeg grada Belišća i u istočnom dijelu slavonske Podravine nalazi se biser prirode koji ostavlja bez daha – močvara/bara Jugovača. U južnijem dijelu prostire se jedna od rijetkih šuma međuriječja Karašice i Vučice koja skriva zanimljive priče koje samo čekaju da ih ljudi pročitaju, ugledaju ili možda i osluhnu na mnogobrojnim šumskim putovima. Sjevernije od Vučice prolazi kanal Strug koji je do prije stoljeća i pol bio potok koji je poplavljivao okolno područje i za kraj rijeka Vučica. Danas rječica na kojoj su prije kao utvrde koje život znače lokalnom stanovništvu stajali mlinovi. Ona nije bila samo izvor života nego i granica dva svijeta slavonske Podravine – sjevernog svijeta motike i južnog svijeta sjekire i močvare. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O svemu navedenome, ali i o još ponekim temama koje proizlaze iz sukoba/suživota između čovjeka i ostatka prirode (jučer i danas) možete pogledati u novom dijelu Zapisa iz Belišća. A što ćemo sa sutra?

 


Izdvojeno

Reci što misliš!