SiB Plus / Skidamo Prašinu

Osijek u slici i na skici

Osijek u slici i na skici

Ujedno svim Osječankama i Osječanima čestitamo Dan grada Osijeka.

U prvome i drugom nastavku donosimo vrlo aktualnu temu za današnje vrijeme, a odnosi se na planove izgradnje i na ono što je uistinu realizirano. Članak je napisao Domagoj Tomas kojem se ujedno zahvaljujemo na uspostavljanju, vjerujemo, vrlo produktivne suradnje.

Esseheist je popularnoznanstveni časopis studenata povijesti i drugih društvenih i humanističkih znanosti. Studenti okupljeni u međunarodnoj organizaciji studenata povijesti ISHA-Osijek inicijatori su ideje za pokretanje časopisa čiji je prvi broj objavljen u prosincu 2009. godine. Tema prvog broja bila je ''Totalitarni režimi'', a vanjski suradnici bili su Ivica Šola i Dražen Šimleša. Glavni i odgovorni urednik Essehista je Luka Pejić. Svrha časopisa je potaknuti studente povijesti na pisanje radova te im omogućiti objavljivanje istih.

Na slici...
U ovoj ćete rubrici pronaći slike i fotografije nekolicine reprezentativnih građevina grada Osijeka koje su mu davale pečat i vizuru, a kojih više nema iz raznoraznih razloga, te ih možemo gledati, kao što i naslov kaže, samo na slici...

e2dd278538257e7d759faca518bd9d9b.jpg
Slika 1. – Stara gornjogradska župna crkva sv. Petra i Pavla
Manja barokna crkva podignuta 1732. godine na mjestu današnje konkatedrale sv. Petra i Pavla. U 19. st. crkva je postala premala i neugledna usred novih građevina. Služila svrsi do 1894. godine, kada je srušena radi izgradnje spomenute neogotičke konkatedrale, tada župne crkve, kojom su središnji Trg Ante Starčevića i Osijek dobili svoj prepoznatljiv simbol, te vizuru.


3beea4abbfb937052907a1104becabdb.jpg
Slika 2. – Gornjogradska sinagoga
Potreba za izgradnjom adekvatne bogomolje javila se kao rezultat porasta broja članova osječke gornjogradske židovske općine sredinom 19. st. Njezina izgradnja započela je 1866. godine u Županijskoj ulici, na zemljištu koje je grad Osijek darovao, a dovršena je 1869. godine. Sinagoga je izgrađena u stilu ranog historicizma po nacrtu arhitekta Theodora Sterna, dok je graditelj bio Alois Flambach. Nažalost, sinagoga je spaljena 10. travnja 1941., a konačno je srušena 1950. godine, te je na njenome mjestu izgrađena stambena zgrada. Na njoj se danas nalazi spomen-ploča na sinagogu koja je stajala na tome mjestu.


9fed2e25808b209a353060890630892b.jpg
Slika 3. – Perivoj Gradski vrt
Najveći park u gradu, nastao 1750. godine. Nalazio se u Novom gradu, na području koje je omeđeno današnjim ulicama Martina Divalta sa sjevera, Woodrova Wilsona s istoka, Delničkom ulicom s juga i Stadionskim naseljem sa zapada. U njegovu se središnjem dijelu nalazio zdenac, malo remek-djelo secesijske vrtne arhitekture. Osijeku ga je 1903. godine poklonio grof Pavao Pejačević, vlastelin iz Podgorača, a njegov je autor osječki arhitekt Wilhelm Carl Hofbauer. Gradski vrt nažalost nestaje 50-ih godina 20. st., a zamijenjuju ga športske građevine. Navedeni zdenac na sreću je izbjegao rušenje, te je sačuvan i prenesen na današnje Šetalište kardinala Franje Šepera.
1cb2ba2331b7e47254a670228ad3ec5a.jpg
Slika 4. – Njemački dom/Radnički dom
Jedna od najznačajnijih osječkih javnih zgrada, sagrađena tijekom Drugog svjetskog rata za potrebe njemačke narodnosne skupine. Dozvola za gradnju odobrena je 1941. godine, no gradnja je trajala gotovo čitav rat. Ime projektanta ovog vrijednog ostvarenja nije nam poznato, no prema nekim naznakama, mogao bi potjecati iz samog vrha njemačkog arhitektonskog kruga toga vremena, od arhitekta Alberta Speera ili Clemensa Klotza. Nažalost, ovaj je objekt sravnjen sa zemljom 1981. godine. Time nije samo izgubljen jedan od značajnijih primjera nacional socijalističke arhitekture u Hrvatskoj, nego je uništena i urbanistička matrica grada Osijeka.


Nastavlja se...

 

Izdvojeno


Reci što misliš!