Jeftino i zdravo
''Studentski'' grah: Kako pripremiti ovo tradicionalno jelo u samo 20 minuta
Budući da je posebno studentima sve teže zbog poskupljenja svih namirnica, ovdje je riječ o jednom jeftinom i brzom receptu za jelo koje je još i iznimno zdravo
Grah je jelo poznato po tome što se kuha i po nekoliko sati. Zaposlene osobe i studenti nerijetko, stoga, nemaju vremena za njegovu pripremu, iako je grah izuzetno zdrava namirnica puna proteina, željeza, vlakana i antioksidanata.
Zbog svojega sastava, grah predstavlja izuzetno zasitan obrok, ali sudjeluje i u jačanju imuniteta, što je posebno važno u predstojećim zimskim mjesecima u kojima vladaju gripe i prehlade. Uz ovaj pak recept s Coolinarike grah bit će gotov za svega dvadesetak minuta, a imat će i dalje vrhunski okus.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Policija je izašla na mjesto nesretnog događa i obavlja očevid
-
Ako zatrebate u nedjelju do trgovine, evo tko će u Osijeku raditi
Prije svega, glavni je sastojak ovoga jela grah iz konzerve koji, osim što je jednostavniji i brži za pripremu, ujedno je i mnogo jeftiniji u odnosu na domaći grah s tržnice. Dok je prosječna cijena kilograma graha na osječkoj tržnici šest eura, limenka graha od 400 grama u trgovačkim lancima prosječno košta tek euro do dva. Budući da je posebno studentima sve teže zbog poskupljenja svih namirnica, ovdje je riječ o jednom jeftinom i brzom receptu za jelo koje je još i iznimno zdravo.
Osim otprilike 800 grama neocijeđenog graha iz konzerve, ostali su sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog tradicionalnog jela ulje, glavica luka, dvije mrkve, četiri kranjske kobasice, goveđa kocka, sol, papar, vegeta i mljevena paprika.
Kobasice prvo narežite na kolutiće debljine pola centimentra, luk izrežite na sitne komadiće, a mrkvu očistite i naribajte. U dva decilitra vode skuhajte goveđu kocku za temeljac.
Za to vrijeme luk izdinstajte na ulju u većoj tavi te, kada poprimi smeđkastu boju, dodajte u njega mrkvu i nastavite miješati. U povrće potom dodajte isjeckane kobasice i dinstajte ih pet minuta, a nakon toga dodajte u tavu temeljac od goveđe kocke i ostavite da se ''krčka'' još toliko.
Limenku s grahom otvorite i cijeli sadržaj, bez procijeđivanja, izlijte u tavu jer upravo voda iz konzerve daje navedenom jelu posebnu aromu. Kuhajte zatim grah još pet minuta, dodajte u njega začine te ga maknite s vatre.
Dobar tek!
Izdvojeno
-
Laura Gergelj je poduzetnica koja je, prepoznavši potrebe tržišta, odlučila potpuno samostalno pokrenuti knjigovodstveni servis, predstavljajući Osijek i u međunarodnim krugovima kao destinaciju inovativnih poslovnih rješenja
-
Dulje vruće sezone i rjeđi mrazevi značili su da je postala virusna bolest koju najbrže šire komarci u svijetu, a uzima maha i u Europi
-
Ukupno je u Hrvatskoj 399 lokacija s kamerama, a u Slavoniji i Baranji je njih 79
-
Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova
Reci što misliš!