SiB Plus / Prozor u dom

Industrijski CHIC - diskretni šarm hrđe

Industrijski CHIC - diskretni šarm hrđe

Industrijski chic oživljava nostalgični duh vremena industrijske revolucije i tvorničkog dizajna prve polovine prošlog stoljeća: metalni namještaj ukrašen hrđom, betonski podovi, zidovi od grube cigle te funkcionalnost svih elemenata bez suvišnih ukrasa. To su odlike ovog vintage stila koji se odlično uklapa u moderne trendove uređenja.

Nedavni posjet gradu Poznanu i trgovačkom centru "Old Brewery" potaknuo me da vam opišem ovaj stari neobični stil uređenja koji postaje sve popularniji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Poznan se smjestio na zapadu Poljske u ravnini s gradom Berlinom od kojega je udaljen je 200-njak kilometara. Na svakome je koraku očito da grad dosta polaže na očuvanju arhitekture u kojoj su razvidni utjecaji njemačke kulture, što nije ni čudo kada se zna da je bio dio Njemačke do Drugog svjetskog rata. Povijesni identitet svakog grada čini zasigurno i tvornička arhitektura s kraja 19. i početka 20. stoljeća, pitanje je samo koliko je cijenimo i znamo li je pretvoriti u nešto moderno i funkcionalno. Poljaci svoju ostavštinu zasigurno znaju cijeniti.

1

Stara pivovara iz 1876. u centru grada donedavno je bila ruglo, a sada je pretvorena u luksuzni trgovačko-kulturni centar. Prije nekoliko godina proglašena je najljepšim trgovačkim centrom u svijetu, a dobila je i neke arhitektonske nagrade. Da ove nagrade zaista nisu pretjerivanje, možete se, nažalost, najbolje uvjeriti samo osobnim posjetom.

2

Iako je restauracija i nadogradnja ovog prostora bila dosta skuplja nego gradnja potpuno novog centra na ledini, zanimljivo je kako su investitori i gradska uprava ipak odlučili sačuvati jednu interesantnu povijesnu građevinu od propasti i pri tome ipak izvući i materijalnu korist. Ovo zdanje, naime, dnevno posjeti oko 30.000 posjetitelja!

3

Čak ako ništa i ne mislite kupovati, dovoljno je doći u razgledavanje ove impresivne građevine. Spoj starih ciglenih zidova, željeznih mostića koji spajaju nekada odvojene zgrade i dijelova starih strojeva s ultra luksuznim i blješteće uređenim trgovinama najpoznatijih svjetskih marki, pružaju nezaboravan vizualni doživljaj. Ovdje je kontrasni spoj starog/oronulog i novog/sjajnog doživio najbolje izdanje. Splet uličica i mostića na 5 etaža čini ovo zdanje malim labirintom posvećenim tvorničkoj arhitekturi.

4

Ovdje se zaista ima što vidjeti, jer se centar proteže na 130.000 m2 i predstavlja nezaobilaznu točku svakog turističkoga obilaska grada.

Rado bih i kod nas vidjela ovako iskorišten napušteni prostor starih tvornica kojih ima gotovo svaki grad.

U centru Osijeka nalazi se napuštena i zaboravljena prekrasna zgrada iz 1856.g. nekadašnje tvornice žigica "Drava". Ova tvornica osnovana je 23 godine nakon izuma prve žigice u svijetu, a izgrađena je od pune opeke. Ne kažem da bi mogla postati nova "Old Brewery", ali zasigurno bi joj se mogla pronaći funkcionalna namjena kao uspomena na identitet industrijskog grada kakav je Osijek početkom 20. stoljeća i bio. Za sada sama zgrada zajedno sa stanovnicima Osijeka (i vlasnikom) čeka neke bolje dane..

Ovakvi prostori se često, zadržavajući djelomično prvobitan izgled i duh, pretvaraju i u luksuzne stanove ili radne prostore, pogotovo ako su na ovako izvrsnim lokacijama skoro u centru grada, kao što je i u Osijeku slučaj. Za mene bi najgore rješenje bilo da se netko sjeti da zgradu sruši i sagradi ružne stanove.

8

Industrijski stil u domu, čini nam se, kao da oživljava djelić atmosfere tvorničke radionice, radničke svlačionice, kantine ili ureda. Metalni ormarići s puno ladica, svjetiljke gotovo ogoljene do suštine funkcionalnosti i dašak "luksuza" u vidu starog ventilatora ili sata najčešći su elementi ovog "chica".

5

Ovaj prilično grubi i hladni stil metala, pretpostavljam, neće se dopasti baš svakome. Meni se posebno sviđaju lampe koje izgledaju kao da su izašle neki dan iz nekog razvikanog minimalističkog design-studija, a ne iz radionice nekog anonimnog tvorničkog kreativca.

6

Uklapanje ponekog predstavnika ovog chica u interijer nije baš lako, ali kažu ionako da sreća prati hrabre.
Sigurna sam da bi se u našim starim i napuštenim tvorničkim halama koje zadnjih godina niču k'o gljive ispod kiše našlo podosta zanimljivih komada.
Ljubitelji antikviteta što čekate - bidermajer i alt deutsh su out, industrija je in!

7

Piše: Maja Zovko/Prozor u dom

  


Izdvojeno

Reci što misliš!