Promo / Turizam

Prva inovativna turistička ponuda u Hrvatskoj prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Prva inovativna turistička ponuda u Hrvatskoj prilagođena slijepim i slabovidnim osobama

Područje općine Erdut koje se nalazi nedaleko od Osijeka, uz samu granicu s Republikom Srbijom, poznato je po povijesnim lokalitetima, bogatoj gastronomskoj i vinskoj ponudi, vjerskom turizmu, prekrasnoj prirodi i uspješnim manifestacijama, a turizam predstavlja jednu od glavnih odrednica razvoja gospodarstva ovog kraja. S ciljem proširenja i poboljšanja turističke ponude, Općina Erdut je uz Institut ekonomskih znanosti iz Beograda postala partner na projektu VISITUS, koji je pokrenuo grad Sombor.

Riječ je o projektu kojim bi se - zahvaljujući primjeni suvremenih rješenja i ICT tehnologije - ljepote erdutskog kraja približile slijepim i slabovidnim osobama. Cilj projekta VISITUS je stvoriti preduvjete za razvoj turizma u ciljanom prekograničnom području kroz diverzifikaciju turističke ponude slijepim i slabovidnim osobama, dok je očekivani rezultat projekta nova turistička ponuda prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Projekt “VISITUS – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe”, sufinancira se iz prekograničnog programa “Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. - 2020.” i provodi se do 14. veljače 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta 353.048,15 eura.

Do sada su se u sklopu projekta provele aktivnosti koje uključuju sastanke sa udrugama slijepih i slabovidih osoba i turističkim zajednicama i agencijama, s ciljem prilagodbe programa turističke ponude ciljanoj skupini turista. Izrađen je dokument mapiranja turističke ponude - plan posjeta sa 28 odabranih turističkih točaka u općini Erdut i Osječko-baranjskoj županiji, a kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju promo tura za slijepe i slabovidne osobe, projektni tim Općine Erdut je održao specijalizirane treninge za turističke djelatnike te je nabavljena oprema za slijepe i slabovidne osobe, mobilni telefoni, tableti i ultrasonični štapovi koji će biti podijeljeni ciljanoj skupini projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

erdut 3

U sklopu projekta predstavljeni su kreirani specijalizirani turistički alati za slijepe i slabovidne osobe koji obuhvaćaju četiri digitalno senzorske ploče – tonske info pultove koji su postavljeni na četiri lokacije u općini Erdut - Kulturnom i znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju, u blizini Erdtske kule u Erdutu, etno kući u Bijelom Brdu i u Centru za posjetitelje - TICA u Aljmašu. Svaki info pult obuhvaća taktilnu kartu Osječko - baranjske županije, uključujući i općinu Erdut te je implementirano 28 turističkih točaka objedinjenih u gastro - kulturnu rutu sa senzorima, automatskim uključivanjem sa govornim uputama i mikro-prekidačima koji se aktiviraju na dodir i pružaju glasovne informacije. Karte sadržavaju legendu u kombinaciji s latiničnim i Braillevim pismom s govornim uputama na četiri jezika (hrvatski, srpski, engleski i mađarski).

Specijalizirani alati obuhvaćaju i mobilnu aplikaciju - zvučni GPS vodič namijenjen slijepim i slabovidnim osobama za obilazak gastro - kulturne rute koja uključuje 28 odabranih turističkih i kulturno-povijesnih točaka područja Osječko-baranjske županije i Općine Erdut.
Korisnicima je na raspolaganju i priručnik na Braillevom pismu koji sadrži taktilnu kartu Osječko - baranjske županije te upute za korištenje specijaliziranih alata - tonskog info pulta i mobilne aplikacije - GPS navigacijskog sustava.

Kako bi se slijepim i slabovidnim osobama predstavile mapirane turističke točke u općini Erdut i Osječko-baranjskoj županiji te kreirani specijalizirani alati putem kojih će te osobe „doživjeti“ turističku ponudu, organizirane su i dvije promo ture koje su se u okviru projekta održale 17. i 18. prosinca 2018. godine u Aljmašu, Dalju i Apatinu te 20. i 21. prosinca 2018. godine u PP Kopački Rit, Erdutu i Somboru. U promo turama je sudjelovalo 100 slijepih i slabovidnih osoba i njihovih pratitelja iz Hrvatske i Srbije.

erdut 1

Kada je riječ o socijalnom turizmu važno je naglasiti da razvoj socijalnog turizma može rezultirati brojnim koristima kako za korisnike turističkih proizvoda i usluga s područja socijalnog turizma tako i za receptivna područja - turističke destinacije i djelatnike u turizmu koji pružaju ovu vrstu turističkih proizvoda i usluga.

Neke od glavnih koristi za korisnike turističkih proizvoda i usluga s područja socijalnog turizma uključuju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja u turističkim aktivnostima i ostvarenje temeljnog ljudskog prava na odmor i razonodu, bijeg od stresa svakodnevice, poboljšanje sveukupne kvalitete života, razvoj osobnosti, upoznavanje novih kultura i običaja, mogućnosti za učenje te duhovni rast i razvoj i povećanje društvene interakcije i socijalne uključenosti.

Za više informacija o projektu posjetite Facebook stranicu projekta „VISITUS - turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe“.

Logotip projekta CMYK

Izdvojeno


Reci što misliš!