Promo

angažirajte stručnjake

Prodaja nekretnine – stres koji možete izbjeći

Prodaja nekretnine – stres koji možete izbjeći
osijek.hr

Agencija Palace Real Estate jedna je od rijetkih koja i kupcima i prodavateljima nekretnina nudi kompletnu uslugu

Vaša je obitelj prerasla nekretninu u kojoj trenutno živite? Došlo je vrijeme da ju prodate i potražite sebi novi dom, prilagođen vašim potrebama.

Ukoliko svoju nekretninu prodajete prvi put, susrest ćete se s brojnim pitanjima i nedoumicama koje prate ovu nedvojbeno stresnu aktivnost. U ovom ćemo vam članku dati najbolje savjete stručnjaka u tom poslu.

Što je najvažnija stvar kod prodaje svoga doma?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upitali smo to gospodina Andriju Bogunovića, voditelja osječkog ureda agencije za nekretnine Palace Real Estate.

„Na ovo pitanje bi Vam 99% agenata za nekretnine odgovorilo da su to dobre fotografije, tlocrt nekretnine, oglas na najposjećenijem oglasniku i slično. Sve je to važno, ali nije najvažnije.“

„Najvažnije kod prodaje nekretnine jest da odluka o prodaji bude donesena jednoglasno od strane svih članova obitelji, te da su svi oni svjesni činjenice da ćete taj dosadašnji dom napustiti i potražiti si novi“, nastavio je Bogunović.

„Znam da ovo zvuči banalno, a neke manje iskusne kolege iz struke će se vjerojatno možda i narugati ovome što sada pričam. No u više od 20 godina moga iskustva u prodaji nekretnina, vidio sam mnoge pogreške koje čine prodavatelji koji se psihički nisu pripremili na to da je njihov višegodišnji ili višedesetljetni dom oglašen za prodaju i da će uskoro iz njega morati otići.“

„Takvi prodavatelji sabotiraju sami sebe i čine pogreške zbog koji će svoju nekretninu teže prodati. Ili ju uopće neće prodati. Njihova najčešća pogreška je precjenjivanje vrijednosti nekretnine. Potpuno je normalno da je dom koji ćete uskoro napustiti za vas najvrjedniji, no on na tržištu nekretnina ima svoju precizno odredljivu i realnu cijenu. Ne prodajete vaše emocije vezane uz stan ili kuću koju ćete uskoro napustiti, a koje svakako za vas i jesu neprocjenjive, već prodajete nekretninu koja ima svoje prednosti, ali i mane. I kao takvoj joj je moguće odrediti stvarnu tržišnu cijenu.“ Pojašnjava gospodin Andrija Bogunović.

„Prevelika emocionalna vezanost uz svoju nekretninu može dovesti do tvrdog pregovaranja s potencijalnim kupcem, odbijanjem dobrih cjenovnih ponuda i uvjeta prodaje, pa čak i refleksnim i podsvjesnim sabotiranjem prodaje svoje nekretnine. Stres vlasnika kod prodaje nekretnine je ogroman, a pod stresom je teško donositi dobre odluke.“

Što je najbolje što takav prodavatelj može učiniti?

„Najbolja odluka prodavatelja koji je ozbiljno promislio i odlučio prodati svoj dosadašnji dom, jest angažirati stručnjaka da taj posao odradi za njega“ odgovara gospođica Ana Zandt, agentica osječkog ureda Palace nekretnina.

„Agencije za nekretnine su tu da prodaju odrade stručno i profesionalno, bez uključivanja emocija koje mogu zakočiti kupoprodaju. Svi smo gledali američke filmove u kojima nekretninu prezentiraju isključivo stručni agenti za nekretnine. Vlasnici s pravom nikada nisu prisutni kod razgledavanja. Kupcima ne trebaju priče o tome kako ste u toj dnevnoj sobi godinama proslavljali sve dječje rođendane i blagdane, da ste u baš ovoj sobi prvi puta vodili ljubav ili na koji se tepih pokakao vaš tako slatki kućni ljubimac kada je prvi puta stigao u vaš dom.“ nastavlja Ana Zandt.

„Ima i goreg od toga.“ nadovezuje se kroz smijeh Bogunović. „Kad vlasnik nabraja što je sve renovirao, nadogradio ili srušio, pa krene objašnjavati ne baš najstručnije i samostalno odrađene građevinske zahvate! Prodavači često sabotiraju prodaju vlastite nekretnine boraveći u domu tijekom razgledanja. Moguće negativno iskustvo susreta potencijalnog kupca s prodavateljima oblikovati će kod kupca lošu sliku i same nekretnine. Također, ako prodavatelj čuje bilo kakav negativan komentar potencijalnog kupca o nekretnini, izraziti će svoje negodovanje i zauzeti obrambeni stav. Ili čak otvoreno neprijateljski nastupiti prema tom kupcu. Naravno da je u tom slučaju prodaja nekretnine nemoguća.“ kaže Andrija Bogunović.

„Dobar agent za nekretnine će predočiti kupcu sve prednosti nekretnine koju prodaje. Nastojati će vizualizirati kupcu njegov budući život u toj nekretnini. Kupac se treba vidjeti u nekretnini koju kupuje za sebe i svoju obitelj, a ne slušati prodavateljevu povijest života u njoj. Psihologija prodaje nekretnina u Sjedinjenim američkim državama ide toliko daleko da se čak prije razgledanja nekretnine iz nje miču sve prodavateljeve fotografije i bilo koje druge personalizirane stvari. Kupac ne smije imati dojam da će kupnjom nekretnine istu nekome „oduzeti“, jer će ga to podsvjesno zakočiti kod donošenja pozitivne odluke o kupovini.“ objašnjava Ana Zandt.

„Stoga, ako ste se ozbiljno odlučili prodati svoju nekretninu, o tome porazgovarali sa svim članovima svoje obitelji i donijeli čvrstu zajedničku odluku, idući logičan i jedini ispravan korak je izabrati dobru agenciju za nekretnine koja će Vašu odluku uspješno provesti u djelo.“ nastavlja voditelj osječkog ureda Palace nekretnina, Andrija Bogunović.

„Kako odabrati dobru agenciju za nekretnine i da li za taj posao angažirati jednu ili više agencija, slijedeće je pitanje koje treba riješiti pri prodaji vaše nekretnine.“ kaže Bogunović i nastavlja:

„Istovremeno angažiranje više agencija za nekretnine je jako loša odluka. Tada se niti jedna od njih neće posebno potruditi u prodaji vaše nekretnine. Također, naše iskustvo govori da će u tom slučaju potencijalni kupci misliti da s takvom nekretninom ili nešto ne valja ili da se prodavatelju iz bilo kojeg razloga previše žuri prodati, pa će i dane ponude za nekretninu biti preniske. Ali ako vašu nekretninu povjerite u ekskluzivnu prodaju samo jednoj agenciji za nekretnine, takva će nekretnina pri oglašavanju redovito biti na vrhu svih relevantnih oglasnika, a ne na dvadeset i nekoj stranici samo jednog, najčešće besplatnog oglasnika sa slabom posjetom. Agencijama za nekretnine, pogotovo onim manjim, se jednostavno ne isplati previše ulagati u marketing nekretnine koju uz njih prodaje još nekoliko njihovih konkurenata ili sam vlasnik. No za ekskluzivnu prodaju, prava će agencija dati sav svoj trud, znanje i resurse kako bi ju što brže i kvalitetnije prodala.“ detaljno nam pojašnjava Bogunović.

„Najbolje je dakle sklopiti ugovor o posredovanju sa samo jednom agencijom. Dobru agenciju za nekretnine nije tako teško odabrati. Agencija od vašeg povjerenja mora imati višegodišnje iskustvo, zapošljavati više stručnih, široko obrazovanih i empatičnih ovlaštenih agenata posredovanja u prometu nekretninama, imati jak i sveobuhvatan marketing i biti financijski stabilna. Ako uz to ima i vlastitu kvalitetnu web stranicu, mrežu poslovnica u svim velikim gradovima Hrvatske, veliku listu kupaca iz Hrvatske i cijeloga svijeta, te dovoljan broj kvalitetnih i raznovrsnih nekretnina u ponudi, pronašli ste svoju agenciju. Agencija Palace Real Estate ima sve nabrojano. Donesite odluku o prodaji unutar vaše obitelji, posjetite www.palace.agency i dođite k nama u Dunavsku 68 u Osijeku.“ Završio je naš razgovor voditelj agencije Andrija Bogunović.

Agencija Palace Real Estate jedna je od rijetkih koja i kupcima i prodavateljima nekretnina nudi kompletnu uslugu: od sveobuhvatnog i opsežnog marketinga u oglašavanju na domaćem i svim stranim tržištima, a koji prodavateljima nekretnina jamči bržu i kvalitetniju prodaju, pa sve do uknjižbe i prijenosa režija, što je za sve prodavatelje i kupce nekretnina dugotrajan i zamoran zadatak. S agencijom Palace Real Estate niti jedan korak u postupku kupnje i prodaje nekretnine nećete morati prolaziti sami, čime ćete uštedjeti vaše dragocjeno vrijeme i novac.

Osobno se uvjerite u to da je agencija Palace Real Estate bolja od svih ostalih i da su više od posrednika. Provjerite zbog čega su jedan od najtraženijih partnera u poslovanju nekretninama u Hrvatskoj.


Izdvojeno

Reci što misliš!