Lifestyle / Studentski kutak

grad ponosnih čuvara običaja

Folklornim večerima i koncertom Nede Ukraden počinju 57. Vinkovačke jeseni

Folklornim večerima i koncertom Nede Ukraden počinju 57. Vinkovačke jeseni
PR

U jabuka savile se krošnje, kroz Vinkovce pronose se nošnje...

„Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!” tema je 57. Vinkovačkih jeseni koje sa svojim popratnim događanjima počinju danas već u prijepodnevnim satima kada će dječja gradonačelnica Pia Tolušić u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci otvoriti Dvorište ideja, najkreativniju lokaciju u gradu za male i one malo veće. Uvod je to u Dječje Vinkovačke jeseni ovaj vikend, a koje mi domaći još volimo nazvati Malim Jesenima.

Prije toga, kao i svake godine, no ovoga puta iz improviziranog studija u Bircuzu, izravno u emisiju Dobro jutro, Hrvatska, javit će članovi Organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni i još jednom pozvati cijelu Lijepu Našu na najveću tradicijsku manifestaciju u ovom dijelu Europe.

Kako čujemo ovih dana, u Vinkovcima slobodnog kreveta nema, pojedinci iznajmljuju prostore u kojima stanuju pa nije na odmet provjeriti situaciju s raspoloživim smještajem u okolnim mjestima.

Od 17 sati večeras kreće desetodnevna šetnja Vinskim i Slavonskim sokakom uz tamburašku zvučnu kulisu koja će najaviti otvorenje Folklornih večeri - Županijske smotre folklora. Prema tradiciji otvara ju vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u pratnji domaćina, gradonačelnika Ivana Bosančića i predstavnika Vinkovačkih šokačkih rodova koji svoje šokačko druženje nastavljaju na Ervenici. Momci stižu konjskom zapregom u svečanom šokačkom ruvu što je ujedno i znak da idućih deset dana cijeli grad postaje pozornica.

Ako u međuvremenu ogladnimo, Snaše će peći lepinjice, a na kruha masti, domaću rakiju, liker i vino svratit ćemo do varoškog Bircuza. Glazbene koncerte otvara od 22 sata Neda Ukraden.


Izdvojeno

Reci što misliš!