Lifestyle / Ostalo

Kasovih petnaest

Kasovci: ''Jedanput nam je za bubanj sjela Šuput, a nastupali smo i bez tambure''

Kasovci: ''Jedanput nam je za bubanj sjela Šuput, a nastupali smo i bez tambure''
Joanna Paciorek

Odrastajući uz slušanje glazbenih ikona poput Zlatnih dukata, Patrije i Dike, Kas nosi sa sobom naslijeđe tradicionalne tamburaške glazbe, čineći svoj zvuk jedinstvenim spojem prošlosti i sadašnjosti

Osječka glazbena scena već više od 15 godina obilježena je prepoznatljivim zvukom Tamburaškog sastava Kas. Iako mu nisu svi članovi rođeni u Osijeku, njihova povezanost i predanost glazbi čine ih neizostavnim dijelom lokalne glazbene kulture.

Sastav, koji trenutno broji sedam članova, ističe se po svojoj impresivnoj glazbenoj profesionalnosti. Njegova četiri člana – Dinko Glavaš (vokal i basprim), Miloš Grubić (bas), Hrvoje Nemec (čelo, klavijature, saksofon i harmonika) i Josip Seiter (basprim) profesori su glazbe, čime dodatno doprinose kvaliteti njihovih izvedbi, dok ostatak sastava čine Marko Kovačević (kontra), Nikola Anić (prima) i Ivan Ljepotić (bubnjevi) koji svojim talentima upotpunjuju autentičan bendovski zvuk.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako imaju dosta hitova, jedna je od nezaobilaznih pjesama njihova repertoara ''Budi moja slatka djevojka" s prvog albuma ''Slušaj mene, nema greške''. Međutim, karijeru su im obogatile i suradnje s glazbenim velikanima poput Nene Belana na pjesmi ''Radosti mojoj nema kraja'', Igora Delača na singlu ''Naš Osijek'' i Davora Radolfija na pjesmi ''Vlak''.

Ono što sastav izdvaja iz mase nevjerojatne su turneje kroz koje je prošao. Od obilaska cijele Hrvatske, preko nastupa u brojnim europskim zemljama, pa sve do turneja po Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, Kas je svojom glazbom osvojio srca publike diljem svijeta.

Navedene činjenice potvrđuje i njihov album ''Danas smo kraljevi'' s kojim su 2018. godine nominirani za nagradu Porin u kategoriji Najbolji album pop-folklorne glazbe. Osim toga, na Šokačkim pismama u Županji dva su puta osvojili prvu nagradu za najslušaniju pjesmu 2013. i 2014. godine sa singlovima ''Onda si došla ti'' i ''Nemoj reći ni riječ''.

''Obišli smo sve značajnije festivale kao što su spomenute Šokačke pisme, CMC festival, Pitomača, Požega te festival Janike Balaža u Novom Sadu'', govori Dinko Glavaš za SiB.hr.

Unatoč impresivnoj karijeri, članovi sastava nisu izgubili dodir s korijenima. Odrastajući uz slušanje glazbenih ikona poput Zlatnih dukata, Patrije i Dike, Kas nosi sa sobom naslijeđe tradicionalne tamburaške glazbe, čineći svoj zvuk jedinstvenim spojem prošlosti i sadašnjosti. Tijekom svojega dugogodišnjeg djelovanja našli su se tako i u različitim zanimljivim situacijama.

''S nama su uvijek neke anegdote i veseli događaji, ali većina ih nije za svačije uši. Izdvojio bih svirku na koju je Nikola došao bez tambure. Donio je kofer i, nakon što ga je otvorio, imao je što vidjeti. Kofer je bio prazan. Tu svirku je, stoga, bio samo pjevač i animator. Također, svirali smo na jednoj svadbi gdje nam je za bubanj sjela Maja Šuput, ali to nije dugo trajalo. U svakom slučaju, nikada nismo imali zgodnijeg bubnjara'', smije se Dinko.

FOTO: Joanna Paciorek

Među aktualnim nastupima najavljuju slavljenički koncert ''Kasovih petnaest'' koji će se održati u Gradskom vrtu u subotu, 23. ožujka u 20 sati. Osim članova benda, na pozornici će se naći i nekoliko gostiju iznenađenja – prijatelji i suradnici koji su obilježili 15 godina njihove glazbene magije, a to su Šokci, Lege i Igor Delač.

''Pripreme su u završnoj fazi i javlja se ona pozitivna trema. Dugo već radimo na koncertu te se nadamo da će publika prepoznati naš rad i trud. Svakako ćemo proći kroz svoj cjelokupni autorski rad, ali i odsvirati neke nama jako drage obrade, a koje isto tako voli i naša publika. Očekujemo jedan opaki tulum i uzavrelu atmosferu'', najavljuje Dinko.

Kroz sve ove godine, sastav se nije samo usredotočio na glazbu. Kao aktivni sudionici u lokalnoj zajednici, članovi rade i u drugim sferama života, počevši od prosvjete, preko javnih službi, pa sve do privatnih poslova, što dodatno doprinosi njihovom integralnom položaju u društvu.

Međutim, svakako planiraju dodati malo 'gasa' te, uz dogovorene nastupe, malo više naglaska staviti na svoj autorski rad. Ubrzo ih tako čeka premijera novog spota za pjesmu ''Zašto sada dolaziš'', a nakon toga nastup na festivalu u Županji.


Izdvojeno

Reci što misliš!