Lifestyle / Ostalo

Povodom Svjetskog dana voda

Organizira se jednodnevna akcija prikupljanja otpada s obala Dunava

Organizira se jednodnevna akcija prikupljanja otpada s obala Dunava
PR

Osim toga što je Dunav od davnina predmet divljenja, opjevan u mnogim narodnim, ali i klasičnim glazbenim djelima, važan je i gospodarski i prometni pravac

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka. Tom prilikom, u subotu, 23. ožujka održat će se akcija čišćenja obale rijeke Dunav na Zelenom otoku u Batini.

I ove godine Općina Draž i Hrvatske šume u suradnji s Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om, Osnovnom školom Draž te brojnim lokalnim udrugama i volonterima organizira jednodnevnu akciju prikupljanja otpada s obala Dunava te iz šuma u poplavnom području rijeke. Rijeka Dunav baranjska je žila kucavica koja omeđuje čitavu istočnu granicu Baranje s Bačkom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim toga što je Dunav od davnina predmet divljenja, opjevan u mnogim narodnim, ali i klasičnim glazbenim djelima, važan je i gospodarski i prometni pravac. Smeće koje završava na našim obalama i šumama koje Dunav plavi dolazi iz Mađarske i Austrije nizvodno za vrijeme visokog vodostaja, no nije rijetkost ni da su nakupine smeća rezultat ponašanja neodgovornih pojedinaca koji odlaganjem u prirodu pokušavaju riješiti svoj problem s otpadom, čineći tako štetu čitavoj zajednici.

Iz ovih razloga te kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja okoliša i voda, pod geslom ''Čista voda i čista šuma – zdrava i sretna zajednica!'' okupljeni će prošetati obalom Dunava na Zelenom otoku u Batini, prikupljajući otpad kojega će prikupiti na plaži na Zelenom otoku gdje će toga dana biti osigurano razvrstavanje i odvoz za primjereno zbrinjavanje. Nepristupačna će mjesta volonteri obići traktorima i terenskim vozilima, a po potrebi i čamcima.

Cilj je potaknuti zajednicu na održavanje ovakvih akcija svake godine, potaknuti suradnju između organizatora i partnera na području očuvanja higijene okoliša i podizanja kvalitete života, educirati mlade o važnosti čuvanja prirode te mijenjanje navika stanovništva u kojemu, nažalost, još uvijek ima pojedinaca koji odlažu otpad u prirodu.

Akcija čišćenja počinje 23. ožujka u osam i traje do 13 sati. U 11 sati počinje razvrstavanje otpada na plaži u vikend naselju Zeleni otok u Batini, gdje će se održati konferencija za medije predstavnika organizatora akcije. Za izjave će na raspolaganju biti Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž, Radomir Putnik, Hrvatske šume, Darko Brnić Levada, Hrvatske vode, Damir Paulić, Baranjska čistoća, Dubravko Pandurić, MUP te Kristina Prakatur-Golubov, ravnateljica OŠ Draž te drugi sudionici, predstavnici civilnih društava, učenici i volonteri.


Izdvojeno

Reci što misliš!