Lifestyle / Ostalo

Glazbenik od malih nogu

Danas je druga godišnjica smrti pjevačkog velikana Krunoslava Kiće Slabinca, donosimo njegovu životnu priču

Danas je druga godišnjica smrti pjevačkog velikana Krunoslava Kiće Slabinca, donosimo njegovu životnu priču
Žarko Bašić/PIXSELL

Jedan od najpopularnijih pjevača bivše Jugoslavije na sceni je bio prisutan više od 40 godina, ostvarivši suradnju s brojnim poznatim licima poput Arsena Dedića, Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića i Drage Britvića

Nakon duge borbe s teškom bolešću, prije dvije godine preminuo je legendarni glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac. Jedan od najpopularnijih pjevača bivše Jugoslavije na sceni je bio prisutan više od 40 godina, ostvarivši suradnju s brojnim poznatim licima poput Arsena Dedića, Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića i Drage Britvića.

Njegov je glazbeni put započeo još u djetinjstvu, tijekom kojega je pohađao balet i ritmiku kako bi usavršio kretanje, ali i glumio u dječjem kazalištu. U osnovnoj je školi naučio svirati tamburicu koju je krajem 1950-ih godina zamijenio gitarom, inspiriran skladbama Elvisa Presleya i Toma Jonesa koje je u početku izvodio. Početkom 1960-ih godina pak osniva i tri rock benda: „Tornado”, „Kon Tiki” te, na koncu, „Dinamite”, s kojima je i pobijedio na dva regionalna natjecanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što je odslužio vojni rok, pjevač se okreće stvaranju samostalne karijere, a njegovo mjesto u Dinamitima preuzima Dado Topić. U godinama iza toga ostvaruje zapažene rezultate na splitskom i opatijskom glazbenom festivalu, a 1971. godine osvaja 14. mjesto na Eurosongu s pjesmom „Tvoj dječak je tužan”. Sredinom 1970-ih godina odlazi u Ameriku, gdje stvara jednu od svojih najpoznatijih skladbi naziva „Zbog jedne divne crne žene”, posvećenu svojoj nesuđenoj ljubavi Mirjani Antonović.

Osječki ispraćaj Krunoslava Kiće Slabinca
ispraćaj legende Uz zvukove tamburice Osječani se oprostili od Kiće

Slabinac je 12 godina bio oženjen, a s bivšom suprugom ima dva sina. Godine 2008. skrivio je prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama, zaradivši pritom uvjetnu zatvorsku kaznu.

„Ja cijeli život želim uveseljavati ljude i pomagati im. Imao sam na tisuće humanitarnih koncerata, a sada baš mene Bog izabere da nosim čovjeka na duši. Čujem da je bio socijalni slučaj i da su mu i brat i otac poginuli. Nazvat ću obitelj, izraziti sućut i pomoći im ako ga ne mogu pokopati. Kriv sam što sam živ. Trenutno mi nije do pjevanja i razmislit ću o svom sljedećem nastupu”, kazao je tada za Story.

Za sobom je ostavio bezvremenske hitove kao što su „Zbog jedne divne crne žene”, „Tri slatke riječi”, „Plavuša”, „Pokloni mi jedan dan” i ostali. Nekolicinu je pjesama posvetio i rodnoj mu Slavoniji, a riječ je o skladbama „Inati se, Slavonijo”, „Slavonijo, ja sam tvoje dijete” i „Vesela je šokadija”. Posthumno je dobio Porina za životno djelo na 28. dodjeli hrvatske glazbene nagrade.

Krunoslav Kićo Slabinac
slavonija svog bećara snuje Slavonija se oprašta od Kiće: "I sada se u našem krajevima njegova pjesma čuje..."

„Negdje sam tih dana tužnog oproštaja pročitao: veliki hrvatski zabavljač. Netko je rekao: veliki estradni umjetnik. Meni se čini ispravnije: istinski umjetnik estrade. Kako god, oduvijek je slovio kao svestran. Svi koji su ga dobro poznavali, pa i puki ljubitelji zabavne glazbe, rekli bi da je, pored toga što je važio za vrhunaravnog pjevača, imao dara za ples, sjajno pričao šale i anegdote, glumio i imitirao, znao i napisati dobru pjesmu. Dapače, neke su od njih najveći hitovi hrvatske i tada jugoslavenske zabavne glazbe”, izjavio je tada glazbeni urednik i producent Siniša Škarica.


Izdvojeno

Reci što misliš!