Lifestyle / Ostalo

kultna frizura

Kraće sprijeda, duže straga - fudbalerke se vraćaju u modu

Kraće sprijeda, duže straga - fudbalerke se vraćaju u modu
Screenshot/RTL

Postala je popularna 80-ih. Nosili su je svi. Od nogometaša, pjevača do glumaca. A stručnjak za frizuru kaže - imat ćemo pravu poplavu...

Kraće sprijeda, duže straga, repica koja se vijori, s kovrčama, na ravno, kako god - fudbalerka se zadnjih godina vratila iz mrtvih, piše RTL.

"Izgubio sam izazov od sestre, i napravio sam frizuru i tako je ostalo. Ostavio sam je, sviđa mi se njena originalnost, inspirirao sam čak i neke ljude u školi", govori Leo iz Belgije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ova frizura stara je koliko i čovječanstvo, pračovjek je nosio fudbalerku, kao i faraoni. Sve stare civilizacije, Rimljani su je također nosili. U 19. stoljeću američkim Indijancima fudbalerka je bila zaštitni znak i odbijali su je šišati", dodaje Belgijac Damien Huber.

Od faraona, Rimljana pa do onih po kojima je dobila ime, Trifon Ivanov i ostale legende, nema starog albuma sa sličicama koji ne vrvi ovom kultnom frizurom - sve do do danas i ovog čovjeka.

Nicolas Vanderkelen već drugu godinu nosi titulu - najljepše fudbalerke Europe. Svoju kosu njeguje već 20 godina. I nije jedini. U Belgiji, Australiji i Americi godinama se održavaju svojevrsne verzije - miss fudbalerke.

"Ljudi me zaustavljaju i pitaju mogu li se slikati sa mnom, mogu li taknuti kosu. Jako je zabavno to sve. Posebno na glazbenim festivalima. Zabavno je privlačiti pozornost. Nisam se tomu nadao kada sam napravio fudbalerku", kaže pobjednik tinejdžerskog natjecanja u fudbalerkama, Cayden Kershaw.

I nije to neki problem. Sigurno nećete ostati nezamijećeni ako prošetate ovako Ilicom. I da, stručnjak za frizuru kaže nam - imat ćemo poplavu fudbalerki.

"Fudbalerke se vraćaju u modu, ali nije to za svakog lika. To je za one s više karaktera, s drugačijim stila, neće to baš netko tko radi u banci furati. Iimamo nekih 10 posto klijenata koji to traže i svi su neki otkačeni likovi", govori frizer i brijač Marino Bilić.

Postala je popularna 80-ih. Nosili su je svi. Od nogometaša, pjevača do glumaca. Rambo, George Clooney, Jon Bon Jovi, David Bowie. Ali i cure ponosno nose fudbalerku ili kako se to moderno danas zove - shullet. Miley Cyrus, Sofie Taker, Rihanna, pa i Nika Turković.

"Na curama to još bolje, ako mene pitate, izgleda nego na dečkima. Nije to neka komplicirana frizura. To je neuredna frizura, koja ne mora nužno lijepo izgledati ali trebate je znati isfurati", kazuje Bilić.


Izdvojeno

Reci što misliš!