Lifestyle

TRADICIJA I HIP-HOP

"Da mi lipa zamiriše" - pjesma o Slavoniji snimljena na dva kontinenta

PIXSELL

Pjesma „Da mi lipa zamiriše“ u spoju tradicionalne Slavonije i urbanog glazbenog hip-hop izričaja progovara o jednoj od gorućih tema u Hrvatskoj, koja se najviše tiče upravo Slavonije, a to je odlazak Hrvata iz njihovih domova te vječna sjeta i čežnja za povratkom

Ideja za pjesmu rodila se prije pola godine, a idejni začetnik i pokretač cijelog ovog projekta jest Josip Brkić koji je također prije 10 godina odlučio napustiti svoju rodnu Županju i sreću potražiti u dalekoj Kanadi. Josip već duži niz godina uveseljava Hrvate diljem Kanade nastupajući po raznim svečanostima, glazbenim večerima i koncertima izvodeći pjesme na materinjem jeziku. Na pjesmi „Da mi lipa zamiriše“ mu se pridružio Velimir Crljić, u svijetu glazbe poznatiji kao Doktor Oga, koji iza sebe već ima par uspješnih glazbenih projekata, koji je isto rođeni Županjac, ali već više od pola svog života sa stalnom adresom u Zagrebu.

Glavni motiv svega ovoga bio je refren istoimene pjesme iz 2012. godine čiji je originalni autor također Županjac Emil Krnjić, nekadašnji član benda Dorian Gray u kojem je i Massimo Savić započeo svoju glazbenu karijeru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pjesma je stvarana kroz šest mjeseci i to u dva tonska studija na dva kontinenta – tonskom studiju Šišmiš u Velikoj Gorici (by Zoran Švigir Švigi) i u Blue Light studiju u Vancouveru (by Lachlan Tocher).

Od velikog broja glazbenika koji su sudjelovali u stvaranju ovog djela, svakako bi trebalo izdvojiti Dražena Pavina, dobitnika Porina za tekst i glazbu za pjesmu „Vranac“ u izvedbi Zlatnih dukata, a koji je bio najveći zagovornik da se ova pjesma odradi na ovakav način te je ujedno i njezin producent.

Videospot za pjesmu sniman je u Vancouveru te na nekoliko lokacija u Slavoniji (Županji, Štitaru, Posavskim Podgajcima). Za konačnu verziju videouratka najzaslužniji je Velimir Crljić (Doktor Oga).

 


Izdvojeno

Reci što misliš!