Kultura / Ostalo-Kultura

Planiraju i album

Dvojac iz Slavonije osnovao metal bend u Irskoj: ''Neka smo vrsta senzacije''

Dvojac iz Slavonije osnovao metal bend u Irskoj: ''Neka smo vrsta senzacije''
Ana Marija Dundović

Žanr je koji snimaju i produciraju symphonic metal, iako imaju i dosta elemenata klasične glazbe kao puni orkestar i zbor, te klasične (operne) i ne toliko klasične vokale

Slavonija i Baranja poznata je kao područje koje je iznjedrilo mnoge kvalitetne estradne glazbenike kao što su Igor Delač, Miroslav Škoro i Krunoslav Kićo Slabinac, ali i one malo ''žešće'' bendove poput Opće opasnosti i Krankšvestera. Jedan je od takvih, doduše, i dalje manje poznatih, ali nikako ne manje kvalitetnih glazbenih sastava Piano Black, metal bend s trenutnim sjedištem u Dublinu.

Grupu osnovali su Osječanka Ana Marija Dundović i Slatinjanin Mario Stojčić 2020. godine. Ana Marija bavi se glazbom od svoje 17-e godine kada je počela pjevati u bendu Black Fairy, da bi kasnije upisala osječku Glazbenu školu Franje Kuhača te tamošnju Akademiju za umjetnost i kulturu. Trenutno je profesorica pjevanja u dvije irske glazbene škole te studentica na konzervatoriju u Dublinu, gdje se uči kod najpoznatije irske sopranistice, Mairead Buicke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glazbom se od ranih tinejdžerskih dana bavi i Mario, iako su ga sviranje i skladanje privlačili još od malih nogu. Mario je u tom smislu posve samouk, a osim glazbe, vodi i vlastitu tvrtku u Irskoj te je trenutno influencer s gotovo 150 tisuća pratitelja na svom Youtube kanalu Kawaii Games.

''Budući da smo bend osnovali usred pandemije, u to vrijeme, nažalost, nismo mogli okupiti članove, pa je to više moj i Marijev projekt, gdje smo unajmili glazbenike da snime pjesme u studiju'', opisuju za SiB.hr.

Tako je 2020. godine izašao njihov prvi EP ''Of Bygone Days'', iako je bend još uvijek bio bez konkretne postave. Može se reći da kao glazbeni sastav s punom postavom postoje od kraja 2022. godine, kada su odlučili početi s probama i pripremama za nastupe, a ne samo sa snimanjem glazbe. Do danas uspjeli su okupiti i nekolicinu članova s kojima surađuju.

''Glavni je skladatelj i gitarist Mario. On je skladao sve pjesme, dionice svih instrumenata i orkestar te napisao većinu tekstova, iako je neke tekstove napisala i Ana Marija. Ona je pak glavni vokal te radi s Marijem na vokalnim dionicama i nekim tekstovima, no također brine i o marketingu, promocijama i kontaktima. John Howell bubnjar je i izvor svih informacija vezanih uz Irsku jer je jedini domaći član benda. Felipe Brito, originalno iz Brazila, druga je gitara, ali i naš ''tech guy'' koji je odgovoran za sve vezano uz tehnologiju i snimanje. Tu je i basist David Vitasović koji živi na drugom kraju Irske, ali svejedno vozi dva sata kako bi došao na probu jer je glazba nešto u čemu zaista uživa'', ističu.

Žanr je koji snimaju i produciraju symphonic metal, iako imaju i dosta elemenata klasične glazbe kao puni orkestar i zbor, te klasične (operne) i ne toliko klasične vokale. Primarni su im instrumenti dvije gitare, bas, bubnjevi i glas.

''U orkestar koji imamo uključeno je svašta – od violina, preko klavira, do vjerojatno svakog instrumenta koji možete zamisliti'', dodaju.

Iako su do sada snimili tek četiri pjesme koje se nalaze na spomenutom EP-u, trenutno rade na albumu "The Piper at the Gates of Dawn" koji će sadržavati sveukupno 12 autorskih singlova, a koji bi trebao izaći u proljeće sljedeće godine. Pjesme će se, govore, baviti raznolikom tematikom – od suvremenih globalnih problema, preko spiritualnih i osobnih tema, pa sve do čak i fantastike.

''Ovo je najveći glazbeni projekt oko kojega smo se ikada angažirali jer su pjesme masivne te, osim benda, uključuju cijeli simfonijski orkestar i profesionalni zbor. To samo po sebi zahtijeva ogromnu količinu organizacije oko snimanja, miksanja, a potom i izvođenja pjesama uživo'', konstatiraju.

FOTO: Ana Marija Dundović

Svi su im singlovi, govore, bliski srcu i imaju nešto sa čime se osobno povezuju, ali posebno izdvajaju pjesmu "Beside the Fire" jer joj je tekst zapravo preuzet iz ''Gospodara prstenova'' i napisan od strane J. R. R. Tolkiena, a Mario ju je uglazbio. Osim nje, posebno im je drag upravo singl "The Piper at the Gates of Dawn" po kojemu će nazvati sljedeći album, a on je pak nadahnut knjigom "The Wind in the Willows", stoljetnim klasikom britanske književnosti.

Inspiraciju, tvrde, crpe najviše iz životnih iskustava, prirode i svijeta kojime su okruženi. Mario je po zanimanju magistar agronomije te je odmalena pokazivao veliko zanimanje za prirodu i svijet oko sebe. S obzirom na to, jako mnogo pjesama koje piše sadrže motive iz prirode, a posebice iz njegove rodne Slatine. Ana se pak, uz glazbu, bavi i psihologijom, obiteljskim konstelacijama i jogom, pa su njezini tekstovi ponajviše filozofski. Glazbeni su im uzori, kažu, zasigurno najveći globalni symphonic metal bend Nightwish, a potom i Blind Guardian, Epica, Avantasia i ostali slični sastavi.

''Primjerice, naziv našega benda spominje se u Nightwishevoj pjesmi "Song of Myself" koju oboje jako volimo. Glazba koju pišemo često ima melankoličnu notu i nekako smo oboje osjetili da bi to bilo dobro ime za bend. Također, naš prvi EP masteriziran je u studiju Finnvox u Helsinkiju kod producenta Mikaa Jussila koji je upravo Nightwishev producent'', napominju.

FOTO: Ana Marija Dundović

Dodaju i kako su Hrvatska i Irska dvije apsolutno drugačije zemlje. Općenito gledajući, smatraju kako metal glazba nije nešto čime je moguće dugoročno baviti se u Hrvatskoj jer je i njima samima bilo izrazito teško pronaći glazbenike, a potom i financijski ulagati u bend.

''Da bi se mogli mjeriti s bendovima na svjetskoj razini, morate uložiti mnogo novca u opremu, produkciju albuma, nastupe uživo i ostale stvari. U Hrvatskoj to jednostavno ne bi bilo moguće. Album koji snimamo trenutno producira svjetski poznato ime (nećemo još otkriti tko točno), a u Hrvatskoj bi to, nažalost, bio samo san. U Irskoj je pak sve moguće, ako, naravno, uspijete preživjeti irsko vrijeme'', govore.

Glazbeni se dvojac u početku dvoumio između života u Irskoj i života u Ujedinjenom Kraljevstvu jer su htjeli otići u državu gdje se govori engleski jezik. Jednom kada su došli u Dublin, kažu kako se nekako sve posložilo, stoga su sada tamo već osam godina.

''Napustili smo Hrvatsku u želji da odemo negdje gdje možemo imati više prilika raditi stvari koje volimo te gdje su ljudi otvoreniji prema nečemu što je možda drugačije, novo i ne nužno toliko tradicionalno. Ne kažemo da je nemoguće uspjeti u Hrvatskoj, ali definitivno je teže i vjerojatno bi duže trajalo'', pretpostavljaju.

Osim u sadašnjem Piano Blacku, Ana Marija i Mario djelovali su u već nekoliko sličnih bendova. Dok je Ana Marija sa svega 17 godina bila u spomenutom Black Fairyju, a potom i u sastavima Saturnalie i Lux Purus, pretečom današnjeg Piano Blacka, Mario pak sklada metal opere za buduće projekte na kojima radi, a koji će predstavljati ponajviše akustičnu i ''mood'' glazbu. Uz Saturnaliu i Lux Purus, bio je i član osječkog benda Battlecrown.

S Pianom Black u ovoj postavi pak nisu još svirali jer im se bubnjar pridružio netom prije početka snimanja albuma, pa su većinu vremena, kažu, ulagali u uvježbavanje pjesama i pripreme za studio. Međutim, tijekom nadolezeće zime i proljeća planiraju svirati po festivalima u Irskoj i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

''Neka smo vrsta senzacije u Irskoj jer smo jedini bend tamo ove vrste, pa postoji gomila prilika za žive svirke'', navode.

FOTO: Ana Marija Dundović

Jednoga bi dana voljeli nastupiti i u Osijeku, ali i u mjestima po cjelokupnoj Slavoniji i Baranji, ako budu bili pozvani i ako im to bude bilo financijski isplativo. Ana Marija je, kaže, bila jako sretna kada je vidjela da se u njezinoj rodnoj Slavoniji održao Pannonian Rock Festival, tako da vjeruje da će postojati mogućnosti i za njihove svirke uživo.

''Skorašnji nam je pak plan potpisati ugovor s izdavačkom kućom – već smo u dogovorima s nekima, no ne smijemo trenutno pričati o tome. Uz to, izdat ćemo album i odraditi neku veću turneju. Glazbena je scena užasno kompetitivna te iziskuje mnogo rada i truda, ako uistinu želiš uspjeti. Mi smo i više nego motivirani uložiti vrijeme i trud, tako da očekujte velike stvari od nas'', obećavaju.


Izdvojeno

Reci što misliš!