Kultura / Ostalo-Kultura

S tri kontinenta

Održan 21. Gastro film fest u osječkom Kulturnom centru

Održan 21. Gastro film fest u osječkom Kulturnom centru
PR

Od pristiglih filmova, u natjecateljski program odabrano je 15 filmova iz sedam zemalja

U subotu, 22. srpnja u dvorani Kulturnog centra Osijek održan je 21. Gastro film festival, u sklopu programa Osječkog ljeta kulture.

Gastro film festival je festival kratkometražnih filmova svih žanrova o hrani i piću i filmova u kojima se hrana i piće manje ili više izravno pojavljuju. Festival je od svojih početaka međunarodnog karaktera, koji se posljednjih godina proširio sve većim brojem država sudionica s gotovo svih kontinenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove godine filmovi su na festival pristigli s tri kontinenta (Azija, Europa i Južna Amerika). Od pristiglih filmova, u natjecateljski program odabrano je 15 filmova iz sedam zemalja. Jezična zanimljivost ovog festivalskog izdanja bila je u tome da su, među ostalima, španjolski filmovi u konkurenciji bili na španjolskom, katalonskom i baskijskom jeziku.

Publika je mogla uživati u raznim žanrovima, od igrane komedije do animiranog vesterna te temama kojima se ovogodišnje izdanje fetivala pozabavilo. Bilo je tu priča o obiteljskim odnosima, tugovanju, prijateljskim odnosima, odrastanju, seksualnosti, društvenoj odgovornosti, osvještenosti, toleranciji, različitostima… Sve u svemu, filmova koji su nas nasmijali, ali isto tako i potaknuli na razmišljanje o našoj ulozi i odgovornosti u vlastitoj okolini i svijetu.

Prosudbeni žiri bio je u sastavu: Željko Balog (predsjednik), Damir Tomić i Aleksandar Muharemović

Nakon festivalske projekcije, Aleksandar Muharemović je ispred prosudbenog žirija objavio nagrađene filmove te čestitao svim autorima; kako nagrađenima, tako i onima čiji su filmovi ušli u službenu konkurenciju festivala. 

Ove je godine po prvi puta je i publika imala priliku odabrati svoga favorita, koji se poklopio s odlukom prosudbenog žirija.

Nagrađeni su filmovi sljedeći:

  • 1. nagrada i nagrada publike

Stol za 3 (Mesa para 3)

Álvaro G. Company, Meka Ribera, Španjolska

  • 2. nagrada

Talcahuano

Ramiro Velasco, Argentina

  • 3. nagrada

Siječanj '66. (Enero del 66)

Jaime García Parra, Španjolska

  • Posebna nagrada

Pravi špageti vestern (The Real Spaghetti Western)

Alex Maximov, Bjelorusija

Publici se u ime Osječkog ljeta kulture i Kulturnog centra Osijek obratio Ivan Kristijan Majić. Direktor Gastro film festivala Branko Hrpka zahvalio se svima koji su festival pratili i podržavali tijekom protekle dvadeset i jedne godine, kao i svim autorima koji su svojim radovima do sada sudjelovali te je sve pozvao na dvadeset i drugo izdanje Gastro film festa.

Organizator je festivala Video klub „Mursa“. Program je realiziran uz podršku Osječkog ljeta kulture i Kulturnog centra Osijek te financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Zajednice tehničke kulture OBŽ.

Medijski su pokrovitelji STV Televizija Slavonije i Baranje, Osijek031.com i Tranzistor.hr. Zahvaljujući privatnoj donaciji i ove godine filmovi su bili podnaslovima prevedeni na hrvatski jezik.


Izdvojeno

Reci što misliš!