Kultura / Koncerti - kultura

Na Bogojavljenje

Prigodno održan božićni koncert Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo u Retfali

Prigodno održan božićni koncert Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo u Retfali
PR

U programu orkestar njeguje klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske klasike, sakralnu glazbu i klasične koračnice

Svetkovina Bogojavljenja, 6. siječnja svečano je proslavljena u Osijeku u retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa.

Na večernjoj je misi svirao Puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Valpovo, uz ravnanje kapelnika prof. Dalibora Košutića, a pjevao Mješoviti župni zbor, uz orguljsku pratnju Vjere Kurtović i ravnanje Ivana Bošnjaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon euharistijskog slavlja, koje je predvodio domaći župnik Ivan Jurić, Puhački orkestar DVD-a Valpovo održao je koncert s repertoarom božićnih i novogodišnjih skladba, a pjevanje su pratili retfalački crkveni pjevači. Posebno oduševljenje brojnih vjernika potaknula je pjesma ''Bijeli Božić'' (autor stihova i glazbe Zdenko Runjić) u izvedbi dirigenata Bošnjaka i Košutića te praćena orkestrom i zborom.

Na koncertu su izvedene skladbe: ''Amazing Grace'', ''Božić u svijetu'', ''Bijeli Božić'', ''White Christmas'' (skladatelj Irving Berlin, 1940.), ''An der schonen blauen Donau'' (''Na lijepom plavom Dunavu'', Johann Strauss mlađi, 1866.), a na kraju koncerta s publikom je otpjevana pjesma ''Zvončići'' (James Pierpoint, 1857.).

Uz koncertnu radost, publika je upoznala jedan od najstarijih puhačkih orkestara u Hrvatskoj, Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan 1890. godine, koji je od prvoga nastupa 4. svibnja na blagdan svog zaštitnika s. Florijana 1891. ostvario brojne nastupe na domaćim i međunarodnim koncertnim pozornicima (npr. 1895. u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvaranja zgrade HNK-a, 1987. u Zagrebu na Univerzijadi, a u posebnom sjećanju je 2000. godina s gostovanjem u Rimu i audijencija u Vatikanu kod Svetog Oca Ivana Pavla II., 2004. gostovanje u Austriji, 2006. u Italiji u Milanu i Veroni te na hodočašću u Lurdu i diljem Europe, u BiH, Makedoniji).

U programu orkestar njeguje klasičnu glazbu, operne arije, popularne svjetske klasike, sakralnu glazbu i klasične koračnice. Orkestar trenutno ima tridesetak aktivnih članova, a nekoliko djece polazi osnovnu glazbenu školu. Osim kapelnika orkestra Košutića, u stručnom vođenju mladih glazbenika sudjeluje i profesor Denis Ravlić.

Orkestarskoj svirci pridružio se i Željko Batrnek iz DVD-a Retfala, koji redovno nastupa s Valpovčanima, dok je Filip Glavaš, tajnik valpovačkog orkestra naglasio kako većinu Puhačkog orkestra čine amaterski glazbenici, a posebna radost su svirači osnovci Glazbene škole u Valpovu.

Naposljetku koncerta izvođačima je zahvalio župnik Jurić, napomenuvši kako njihov nastup u Retfali nije slučajan jer ih je upoznao u Milanu, gdje su izvedbama zadivili slušatelje, a zajedništvo je nastavljeno druženjem, uz trpezu i pjesmu.


Izdvojeno

Reci što misliš!