Kultura / Koncerti - kultura

Osječka muzejska glazbena srijeda

Osječka muzejska glazbena srijeda

U atriju Gradske straže sinoć je s početkom u 20:00 sati održana Autorska večer mladih skladatelja Matka Brekala i Tihomira Ranogajeca. Izvedeno je 10 skladbi za solo instrumente, komorne sastave i tamburaški orkestar, a publika je mogla uživati u neobičnom spoju klasične i moderne glazbe.

Matko Brekalo maturirao je 2012. godine kao teoretičar u Glazbenoj školi Franjo Kuhač u Osijek. Iste godine upisuje studij Glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, gdje se počinje baviti skladanjem uz vodstvo prof. Davora Bobića. Nedugo nakon toga upisuje Franz Schubert Konservatorium u Beču gdje počinje stručni studij kompozicije pod mentorstvom dr. phil. Daria Cebića.

Tihomir Ranogajec završio je studij Glazbene pedagogije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Apsolventsku godinu odrađuje u Londonu u okviru Erasmus stručne prakse radeći s organizacijom Sound and Music na razvoju nove glazbe i mladih skladaelja. Kompoziciju je učio kod prof. Davora Bobića i prof. Sanje Drakulić na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. U jesen 2015. godine upisuje studij kompozicije na Bečkom Franz Schubert konzervatoriju kod prof. Daria Cebića.

Upitali smo Matka i Tihomira kakvi su dojmovi nakon koncerta, gdje pronalaze inspiraciju za svoja djela te koji su im planovi za budućnost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Matko: Ja sam vrlo zadovoljan, dobili smo i pozitivne i negativne kritike; bitno je da nitko nije ostao ravnodušan! Vjerujem kako smo uspješno osječkoj publici predstavili nešto novo i drugačije. Inspiracija dolazi iz svakodnevnih iskustava, situacija, razmišljanja... Sve ostalo je struka, kako to zapisati na papir, uobličiti te na kraju pripremiti i izvesti. Moji planovi za dalje uključuju skladbu za Tiroler Ensemble Für Neue Musik koju trenutačno pišem te općenito skladbe za veće komorne ansamble i slično

Tihomir: Također sam vrlo zadovoljan kako je sve u konačnici ispalo. Smatram ovaj koncert bitnim ne samo za mene i Matka, već i za publiku i izvođače jer nije uobičajeno čuti suvremenu glazbu u Osijeku. Inspiracija nekad dođe vrlo spontano, pri čemu bilo koji element života može biti poticaj da se napiše skladba, dok nekad treba sjesti i sabrati misli kako bi se "izvukla" ideja, odnosno nit vodilja po kojoj kasnije nastaje skladba. Daljnji planovi su nastaviti se ravijati kao skladatelj kroz još mnogo učenja i skladanja, a osim toga nastojati okupiti ili dovesti razne izvođače koji bi se osječkoj publici predstavili nešto novo.

{galerija width=160 height=120}2016/5/glazbenasrijeda{/galerija}

Želimo im puno sreće i uspjeha u daljnjem radu!

FOTO: A.Štajduhar/SiB.hr

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!