Kultura / Kazaliste

dječje kazalište branka mihaljevića

Godina puna izazova i u Dječjem kazalištu

Godina puna izazova i u Dječjem kazalištu

Dječje kazalište Branka Mihaljevića unatoč pandemiji uspješno je završilo 2020. godinu i nanizalo mnoštvo zapaženih rezultata

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u 2020. godini ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti unatoč zahtjevnoj situaciji s epidemijom COVID 19. Brzom reakcijom i organizacijom uspjeli su premostiti razdoblje u kojemu su brojna događanja otkazana i kazalište zatvoreno za publiku.

Iako su neki premijerni naslovi odgođeni zbog nemogućnosti dolaska suradnika iz inozemstva, pripemili su nove i godinu završili sa čak pet premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odigrano je ukupno 140 predstava iz premijernog i repriznog programa. Ukupno je predstave u protekloj sezoni pogledalo 13478  gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 105 predstava s 9793 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 35 predstava, a pogledalo ih je 3685 gledatelja. Većina dogovorenih događanja u kazalištu je odgođena ili otkazana, no ipak je na svim programima u protekloj sezoni kroz kazalište prošlo oko 16000 gledatelja.

Želeći se prilagoditi novonastaloj situaciji vezanoj uz epidemiju korona virusa za vrijeme prvog zatvaranja pokrenut je online program „Ostani kući i kazalište uključi“ sa sloganom Bili u kući ili u stanu gledajte predstave na malom ekranu u kojemu smo predstave prikazivali na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici. Program je realiziran uz angažman tehničke službe i vanjskih suradnika koji su postojeće video materijale prilagodili emitiranju na televiziji te online, a video materijali kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta. 

U Kazalištu su ipak održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta te Kazališni maraton, a za vrijeme prvog zatvaranja sudjelovali su i u manifestaciji Kultura na kotačima u organizaciji Kulturnog centra Osijek.

Osječko dječje kazalište imalo je čast otvoriti 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i to uspješnicom Uspavanka za mišića u režiji Ljudmile Fedorove! Podsjetimo kako je Dječje kazalište svojom legendarnom predstavom Zeko, Zriko i Janje otvorilo i 1. šibenski dječji festival davne 1958. pa je nastup na najljepši način zaokružio višedesetljetnu izvrsnu suradnju. 

Nagrade i priznanja 

1. Na 6. FEDU ON LINE, Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je Kristini Kovačević, za više uloga u predstavi “Lav koji nije znao pisati” koju je prema tekstu Martina Baltscheita režirao Damir Mađarić. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice.

2. Sjajni Gordan Marijanović u naše kazalište donosi još jednu nagradu i to za “zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi PLIVA PATKA PREKO DRAVE, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku” na 53. međunarodnom lutkarskom festivalu PIF u Zagrebu. 

3. Areti Ćurković, prvakinji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića glumici i dramskoj pedagoginji dodijeljeno je veliko priznanje Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!