Kultura

Osijek, 4.9.1862. – Frankfurt na Majni, 15.6.1881.

Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma – obilježavanje 160. obljetnice rođenja

Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma – obilježavanje 160. obljetnice rođenja

Franjo Krežma bio je ingenuozni dječak, koji počinje koncentrirati već s osam godina, a s devet počinje i skladati

Ove godine se obilježava 160 godina od rođenja osječkog violiniste i skladatelja Franje Krežme. Tom prigodom, udruga Kreativna kulturna mreža i Osnovna škola Franje Krežme osmislili su opsežan projekt koji će uključivati niz aktivnosti i koncerata kojima želimo učiniti vidljivijim ovoga ingenuoznoga mladog violinskoga virtuoza i skladatelja. Projekt je predviđen za realizaciju od rujna 2022. do rujna 2023. godine.

Udruga Kreativna kulturna mreža i Osnovna škola Franje Krežme pokreću projekt pod nazivom „Osječki maestralni virtuoso Franjo Krežma – 160. obljetnica rođenja“. Ovim projektom želimo osvijestiti vrijednost ovoga prerano preminuloga violiniste i skladatelja te dodatno podcrtati bogatstvo kulture, umjetnosti i baštine našega grada te njegovih velikana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Franjo Krežma bio je ingenuozni dječak, koji počinje koncentrirati već s osam godina, a s devet počinje i skladati. Malo je poznato kako je već s devet godina (1871.) upisao te 1975. i završio Konzervatorij u Beču, a od 1879. bio je koncertni majstor u orkestru Benjamina Bilsea (koji će se razviti u Berlinsku filharmoniju).

Ovaj osječki dragulj zasigurno zavrjeđuje biti snažnije utisnut u osječku urbanu baštinu i memoriju čemu će ovaj projekt i doprinijeti.

Službena najava projekta upriličena je konferencijom za medije 21. rujna 2022. g. (srijeda) u Osnovnoj školi Franjo Krežma (Školska ul.3, Osijek), s početkom u 10:45 sati.

Na samoj konferenciji za medije prikazan je dokumentarni kratki film o Franji Krežmi koji su snimili i producirali učenici OŠ Franjo Krežma pod mentorstvom profesorice Margarete Zdelar - Iva Harc, Franka Džumhur, Meri Moržan i Maksim Cvijetić, 8.b razred., scenski igrokaz – monolog Franjo Krežma - glumi učenik 8.a, Marko Jukić te izložba fotomontaža mlade studentice Anamarije Maršić.

Svečanim koncertom Zvonimira Krpana (violina) i Domagoja Gušćića (klavir) 22. rujna 2022. godine (četvrtak) u 19 sati, u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Osijek, započet će i službeno ovaj jednogodišnji interdisciplinarni projekt.

Program koncerta:

Franjo Krežma: Souvenir a’ Steinbrück
Noć na Savi
Scherzino, za violinu i klavir
Cesar Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru
III.  Recitativo - Fantasia
IV. Allegretto poco mosso
Camille Saint-Saëns: Introdukcija i rondo capriccioso
Violina: Zvonimir Krpan
Klavir: Domagoj Gušćić

Partneri projekta su: Osnovna škola Franje Krežme, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Filozofski fakultet Osijek, Umjetnička organizacija Zara, Državni arhiv u Osijeku i Turistička zajednica Grada Osijeka.


Izdvojeno

Reci što misliš!