Kultura

nagrada ranko martinović

Novo veliko priznanje osječkoj književnici Ivani Šojat

Novo veliko priznanje osječkoj književnici Ivani Šojat
osijek.hr

U konkurenciji za 53. dodjelu nagrade pristiglo je ukupno oko 800 radova od kojih je u uži izbor ušlo 50-ak, a žiri književne nagrade, najboljom je proglasio priču osječke književnice

Osječka književnica Ivana Šojat svojoj je zbirci nagrada i priznanja za književni rad nedavno dodala još jednu – Nagradu Ranko Marinković za najbolju kratku priču 53. natječaja Večernjeg lista za kratku priču „Ponori“. Tom je prigodom zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš primila Ivanu Šojat.

- Uime gradonačelnika Ivana Vrkića, gradske uprave, Osječanki i Osječana želim čestitati našoj osebujnoj, iznadprosječnoj književnici – Osječanki iznimne ljubavi prema svom gradu – na ovoj vrijednoj nagradi. – naglasila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

U konkurenciji za 53. dodjelu nagrade pristiglo je ukupno oko 800 radova od kojih je u uži izbor ušlo 50-ak, a žiri književne nagrade, najboljom je proglasio priču osječke književnice. Drugu nagradu dobio je Zoran Malkoč s „Plesačem na krovu“, a treću Luko Paljetak s djelom „Posebna sposobnost“.

Priča „Ponori“ koju autorski potpisuje Ivana Šojat, nadahnuta je sadašnjim trenutkom.
-Dovoljno je živjeti svakodnevnicu da imamo novo nadahnuće jer svakodnevnica neprestano zaprepašćuje – uvijek iznenada. Ponori su priča nadahnuta činjenicom, da u Hrvatskoj živi prevelik broj ljudi koji su blokirani i koji zapravo žive u robovlasničkom sustavu, gdje su robovi banaka te zapravo ovise o kretanjima kamatnih stopa i valute u kojoj su podigli kredit. Ovo je priča o bračnom paru s djetetom koji će uskoro završiti na ulici jer ih banka, zbog činjenice da više ne plaćaju kredit, izbacuje iz kuće i kuću stavlja na bubanj. – pojasnila je Ivana Šojat.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema njenim riječima, priča ima elemente sadašnjice, gdje političari s vrha neprestano govore o nekim pozitivnim kretanjima, o bruto nacionalnom proizvodu, o povećanjima prosječne plaće o kakvima stanovnici Slavonije, kako je kazala – mogu samo sanjati.

Na novinarski upit – pomiruje li umjetnost i politiku i je li to uopće spojivo, osječka književnica odgovara potvrdno.
-Mislim da trebamo promijeniti viđenje političara kao i pristup tome. Politika bi trebala biti način služenja ljudima, općem dobru, općem interesu i drukčije sagledavanje tog poziva, uvelike bi pomoglo promjeni vizije. Ja ništa ne pomirujem. Sve moje knjige bore se za istinu na nekim razinama, a to isto radim i kao gradska vijećnica jer kod mene nema neargumentirane kritike i uvijek je tu puno više prijedloga da se nešto promijeni – nabolje. – kazala je Ivana Šojat.

Osječka književnica, na radost svoje čitateljske publike, otkrila je i da „ponovno nešto novo kuha“.

-U tijeku je pisanje romana koji govori o Slavoniji u ovom trenutku, nešto poput Posljednjih Stipančića, a radnja se zbiva uglavnom u Vinkovcima, rodnom mjestu mog oca. Drugi roman je u fazi prikupljanja dokumentacije, a to je roman o posljednjoj spaljenoj osječkoj vještici Anici Pavković iz 1748. godine. – zaključila je Ivana Šojat.

Čitateljima ostaje s nestrpljenjem iščekivati nove romane iz pera Ivane Šojat. Nesumnjivo će i njima, na svoj jedinstven način, povezati prošlost i sadašnjost te ispričati neke davno zaboravljene priče, nečije nedosanjane snove, ili možda i neke koji se čekaju ostvariti…

– I ovaj prijam je još jedna prigoda u kojoj možemo zahvaliti našoj Osječanki za promicanje kulture življenja, kulture promišljanja te urbanosti grada Osijeka i to ne samo u granicama Hrvatske. Ivana Šojat priča i jako lijepu priču predstavljanja Osijeka, gdje god je čitana i izvan naše domovine. Hvala joj na tome. – poručila je zamjenica gradonačelnika.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!