Događanja / Istaknuta

15. ožujka

Glazbeno-akcijska komedija ''Rifovi revolucije'' u petak ima svoju osječku premijeru, a nakon nje i koncert

Glazbeno-akcijska komedija ''Rifovi revolucije'' u petak ima svoju osječku premijeru, a nakon nje i koncert
PR

Nakon Osijeka, tijekom proljeća u planu su i gostovanja u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Koprivnici i Ivancu

Prvi dugometražni film Jurice Hižaka ''Rifovi revolucije/Riffs of Revolution'' polako, ali sigurno osvaja simpatije publike i kritike. Film će imati i svoju osječku premijeru u petak, 15. ožujka u kinu Urania.

Što se tiče kina, nakon vrlo uspješne zagrebačke premijere u velikoj dvorani kina SC, film je prikazan u Čakovcu, a sad kreće i na mini-turneju po Hrvatskoj. Prva je postaja kino Urania u Osijeku. Nakon Osijeka, tijekom proljeća u planu su i gostovanja u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Koprivnici i Ivancu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ovaj je film glazbeno-akcijska komedija, ali, prije svega, glazbeni film, kakvih u Hrvatskoj praktički da i nema. A kod nas niti uopće nema žanrovskih filmova, što je loše, i mi želimo pokazati da se poruka može prenijeti i kroz žanrovski film'', ističe Jurica Hižak, autor filma.

Upravo je i objavljeno da je film osvojio i glavnu nagradu na festivalu FilMuzik kao najbolji film u kategoriji dugometražni glazbeni film. Riječ je o festivalu iz talijanskog mjesta Gioiosa Ionica, smještenog na samom jugu Italije, u Kalabriji, koji se ove godine održava već šesti puta.

Na festival je pristiglo 90-ak filmova iz 19 zemalja. Festival će se održati u rujnu 2024. kada će, naravno, biti prikazani i Rifovi revolucije i uručena nagrada.

Radnja ove mikrobudžetne rokenrol bajke vrti se oko zlog dr. Zempa, vlasnika agencije za autorska prava koji terorizira građane glazbenim porezima. Zempu se suprotstavljaju genijalni gitarist Ray i njegov hair-metal bend Razor Jet čija muzika slušateljima daje natprirodnu fizičku snagu. Kako bi uništio pokret otpora, Zemp i njegova sestra Niniva kuju pakleni plan da Razor Jet pretvore u boy band i tako unište njihov 'rokenrol modžo'.

''Što je to komercijalna i 'prava' glazba je vječito pitanje i nepresušna tema, što vidimo svakodnevno i iz medija. Povijest glazbe je prepuna muzičara čije rane radove prepoznajemo kao genijalne, beskompromisne i žestoke, ali koji su se s vremenom promijenili, komercijalizirali i čiji zvuk je 'omekšao'. Odlučio sam taj stereotip ubaciti u scenarij i malo-pomalo stvarala se rokenrol bajka s cijelom paletom likova koji se bave glazbom na ovaj ili onaj način'', ističe Hižak.

Film je nastao za skromnih četiri tisuće eura.

''U konačnici, s promocijom i svime, cifra će biti i malo veća. A pitate me kako je to moguće, prije svega, radi ogromnog broja volontera glumaca, ali i svih ostalih volontera koji su pomogli filmu, od producenata filma, rekvizitera, glazbenika, snimatelja, svima jedno veliko hvala. Ovo je i njihov film'', s ponosom ističe autor.

Rifovi revolucije snimani su u produkciji REBL FILMA i varaždinske udruge Trash u periodu od 2019. do 2023. na tridesetak lokacija, a posebno za film snimljeni su i originalni songovi koje u filmu izvode glumci. Ove songove Osječani će nakon filma imati prilike čuti i uživo u osječkom kafiću Peppermint jer zajedno s filmskom ekipom na turneju kreće i fiktivni bend Razor Jet koji će odsvirati filmski soundtrack.

Rifovi revolucije su se prošle godine predstavili na regionalnim festivalima (prikazani su na Grossmann film festivalu, na vinkovačkom DORF-u, na beogradskom Dok'n'Ritmu i na njujorškom Shockfestu), a ovoga ljeta putuju i na talijanski FilMuzik Arts festival, gdje su osvojili glavnu nagradu.

Više o filmu možete pročitati na Facebook stranici, ali i na IMDB-u.


Izdvojeno

Reci što misliš!