Događanja / Istaknuta

16. veljače

U Oxygenu u sklopu serije koncerata novog hrvatskog jazza nastupit će Kozmodrum

U Oxygenu u sklopu serije koncerata novog hrvatskog jazza nastupit će Kozmodrum
PR

Te se kompozicije uživo sviraju otvoreno, iz kompozicije u kompoziciju (ili s dijela na dio) prelazi se na znak, bez pauza između kompozicija i uz plesne ritmove u prvom planu, pa bi se koncerte ovoga benda moglo opisati i kao instrumentalnu interpretaciju DJ seta

U nastavku Serije koncerata novog hrvatskog jazza u petak, 16. veljače, u klubu Oxygene (Županijska 7, Osijek) s početkom u 21 sat, nastupit će zagrebački kvintet Kozmodrum.

Kozmodrum je nastao 2015. godine kao ideja da se jazz glazbu spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni je začetnik bubnjar i kompozitor Janko Novoselić koji je za taj projekt okupio ekipu glazbenika s kojima već dugo surađuje i svira.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz Janka Novoselića na bubnjevima, bend čine Elvis Penava i Ivan Kapec na gitarama, Goran Delač na basu i Hrvoje Galler na klavijaturama. Prvi početci su se događali u zagrebačkom Jiggy baru, gdje je Kozmodrum redovito svirao i isprobavao različite ideje i aranžmane.

Uslijedio je i prvi album ''Na Tragu Satelita'' izdan za vlastitu etiketu Zona Muzika koji je naišao na odlične kritike. S drugim albumom ''Gravity'' (Zona Muzika i PDV), Kozmodrum je zakoračio još dublje u svijet elektroničke glazbe, kako plesne, tako i ambijentalne.

Iako sklon eksperimentima, Kozmodrum je zadržao svoj plesni izričaj i na trećem albumu jednostavno nazvanom ''Kozmodrum'' koji je objavljen za etiketu Rika Muzika. Taj je album 2021. godine osvojio mnoge DJ ljestvice diljem svijeta, pa su album puštali Gilles Peterson i Tom Ravenscroft na radiju BBC 6, zatim i Toshio Matsuura na tokijskom Worldwide FM-u i mnogi drugi radijski urednici i DJ-evi.

Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, pa čak i afrokubanska ritmika – sve se to nalazi na križanju gdje nastaju kompozicije koje piše Janko Novoselić. Te se kompozicije uživo sviraju otvoreno, iz kompozicije u kompoziciju (ili s dijela na dio) prelazi se na znak, bez pauza između kompozicija i uz plesne ritmove u prvom planu, pa bi se koncerte ovoga benda moglo opisati i kao instrumentalnu interpretaciju DJ seta.

Ulaz će se naplaćivati pet eura, a program ''Serija koncerata novog hrvatskog jazza'' sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Hrvatskog društva skladatelja – ZAMP-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.


Izdvojeno

Reci što misliš!