Događanja / Istaknuta

14. svibnja

Edukativni obilazak ZOO vrta Osijek - kako pažljivo promatrati i otkriti vrste u njihovim nastambama

Edukativni obilazak ZOO vrta Osijek - kako pažljivo promatrati i otkriti vrste u njihovim nastambama
Ivica Benić/SiB.hr

Osječki Zoološki vrt svoje je nastambe prilagodio i prilagođava ih isključivo dobrobiti životinja

Unikom Osijek poziva na edukativni obilazak Zoološkog vrta u subotu 14.5. u 17h u kojem ćemo vam pokazati kako se najkvalitetnije i najsvrsishodnije istražuje, primjećuje i razumije životinje.

Koncept modernih zooloških vrtova više nije izlaganje životinja u neadekvatnim nastambama u kojima one borave u uvjetima koji nisu prilagođeni njihovom prirodnom okruženju. Smještanje životinja u malene nastambe, bez prostora u kojem se životinja može osjećati sigurno, zaštićeno i u kojem je njezin bioritam narušen zastario je sistem koji nije u skladu s dobrobiti životinja. Osječki Zoološki vrt zato je svoje nastambe prilagodio i prilagođava ih isključivo dobrobiti životinja, a sam obilazak vrta trebao bi biti polagani i pažljivi kontakt sa živim svijetom u kojem je razumijevanje životinja i učenje o važnosti očuvanja njihovog staništa jedan od osnovnih motiva za posjetu.

Upravo zbog toga što posjetitelje žele poučiti kako pravilno istraživati zoološke vrtove, odlučili su se organizirati ovu edukativnu šetnju tijekom koje će objasniti kako kvalitetno razgledati nastambe, koristiti info-ploče, zbog čega u određeno doba dana pojedine životinje nisu vidljive, jesu li "prazne nastambe" uistinu prazne, zbog čega su određene nastambe "neuredne i zarasle" te kako pažljivim promatranjem i dužim zadržavanjem ispred nastambi možemo otkriti vrste u njihovom prirodnom ambijentu.

Ulaznica za ovu edukaciju iznosi uobičajenih 20 kn za odrasle i 10 kn za djecu od 14 godina, a pratnju i stručna objašnjenja ponudit će vam naše edukacijsko osoblje. Okupljanje je predviđeno kod blagajne na ulazu u Zoološki vrt. 


Izdvojeno

Reci što misliš!