Vijesti / Regija

Željko Matković

Upoznajte Maxa - policijskog pregovarača od Iloka do Virovitice

Upoznajte Maxa - policijskog pregovarača od Iloka do Virovitice
PU osječko-baranjska

Matković naglašava kako je veliki dio njegovog posla razgovor s osobama koje najavljuju samoubojstvo. U puno situacija pokaže se da je ta osoba trebala razgovor, nekoga da ju sasluša

Staložen, miran, strpljiv, pun empatije, odličan slušatelj i promatrač… To sve je Željko Matković, za prijatelje Max. Sve nabrojane osobine prijeko su neophodne za obavljanje posla pregovarača za krizne situacije, a Matković je voditelj pregovaračkog tima u Jedinici specijalne i interventne policije Osijek u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. Njegovo područje djelovanja, kao i njegovog tima, je cijela Slavonija i Baranja, od Virovitice do Iloka, Mađarske do Bosne i Hercegovine, a po potrebi i područje cijele Republike Hrvatske.

Pregovarač koji neprestano djeluje u kriznim situacijama doista mora imati sve nabrojane osobine u sebi. Uz to mora biti racionalan, osjećati pojačano okolinu, a mora imati sposobnost ući u tuđi um, „obući kožu“ osobe nasuprot sebe, kako bi mogao pomoći u ponekad naizgled bezizlaznoj situaciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Matković baš takav posao obavlja punih 19 godina i ništa mu nije teško, a kada ga pitaš kako tolike godine može ostati tako miran i staložen, samo skromno slegne ramenima, nasmiješi se i kaže: ''Obožavam svoj posao. Ne bih ga mijenjao ni za koji drugi na svijetu.''

Nakon što je poslije ratnih 1991. i 1992. godine izašao iz ZNG RH, u Specijalnu policiju došao je 1995. godine, a kada su mu 2005. ponudili sudjelovanje na prvom tečaju za pregovarača, odmah je objeručke prigrlio tu ideju.

U posao pregovarača zaljubio se odmah na prvoj obuci, koju je morao proći. Mnogi odustanu već „na prvoj stepenici“ jer shvate kako biti pregovarač nije za njih ili nije lako kako na prvi pogled možda nekome izgleda. Matković je potpuno suprotno reagirao.

Od prve obuke prolazio ih je puno. Na svakoj nauči nešto novo, kao i na svakoj intervenciji na koju je bio pozvan. Kaže nikada nije i neće imati dvije iste intervencije, čovjek uči dok je živ, nadograđuje se kao osoba, doslovno raste u svom poslu i za svoj posao, ali također uz to i privatno kao osoba. Pregovarači na obukama i tečajevima između ostalog uče i rade s psiholozima i psihijatrima, koji najbolje znaju kako treba razgovarati u situacijama visokog stresa ili s osobama u krizi te koje to metode vode uspješnom pregovaranju i završetku krizne intervencije.

Pregovarač svakodnevno vježba sa svojim kolegama iz Specijalne jedinice, s kojima prolazi doslovno svaku obuku jer moraju biti tim i imati neograničeno povjerenje jedan u drugoga.

Pri izlasku nakon dojave o nekoj kriznoj situaciji, koja iziskuje sudjelovanje pregovarača, prvo što radi, još usput do mjesta događaja, jest prikupljanje svih važnih informacija o osobi i situaciji radi koje izlazi na teren. Naš sugovornik tumači kako je prikupljanje informacija prijeko potrebno za uspjeh njihove intervencije, a to je završiti intervenciju bez stradavanja i na dobrobit svih koji su sudjelovali. Što više informacija zna o osobi i okolnostima koje su izazvale situaciju u kojoj mora intervenirati, lakše je s tom osobom komunicirati i shvatiti njene motive. Za ovoga pregovarača nema boljeg osjećaja u životu od svjesnosti da je nekome pomogao.
 
Pregovarač naglašava kako je veliki dio njegovog posla razgovor s osobama koje najavljuju samoubojstvo. U puno situacija pokaže se da je ta osoba trebala razgovor, nekoga da ju sasluša. U današnje vrijeme kada ljudi manje međusobno komuniciraju svatko se može naći u situaciji da ne vidi izlaz ili rješenje nekog problema, no to nije tako - rješenja uvijek ima. Osobama u krizi pregovarač pristupa s poštovanjem i strpljenjem jer upravo to je potrebno kako bi se među njima stvorio odnos povjerenja. Veliki oprez, bez imalo podcjenjivačkog stava, otvorena pitanja: tko, što, kada, gdje, kako, zašto… uz aktivno slušanje njihovog odgovora u većini slučaja rezultira uviđanjem osobe da za svaki problem postoji moguće rješenje njihovog problema.
 
Nažalost, nitko pa ni pregovarač Matković ne može reći da su sve njegovo pregovaračke intervencije završile najboljim mogućim ishodom i on se s time treba nositi. Svaki pregovarač je educiran, osposobljen i svjestan da iako je dao 100% od sebe ponekad situacija može, unatoč svemu, završiti neželjeno. Na početku karijere mentor našeg sugovornika, pregovarač iz berlinske policije prilikom odlaska u mirovinu, rekao je da pregovarač koji nije imao neuspješan pokušaj „spašavanja“ osobe, samo znači kako statistički nije imao dovoljno intervencija.

FOTO: Pu osječko-baranjska

Pregovarač ne pregovara svaki dan, ali Matković si nakon treninga i obuka s jedinicom uvijek nađe posao. Nema besposlenog dana. Tako je iza njega uspješna organizacija seminara ATLAS mreže s naglaskom na pregovaranje u kriznim situacijama protuterorističkog djelovanja, pod sloganom „All together to protect you“. Seminar je održan u Zagrebu od 22. do 26. siječnja 2024. godine a na istoj je sudjelovalo 45 sudionika iz 30 različitih zemalja EU i Singapura. The ATAS network ili European Special Intervention Units combating terrorism and Violent crime osnovana je 2001. godine, nakon terorističkog napada zrakoplovima na području SAD-a. ATLAS je organizacija Europske unije, a primarna zadaća joj je europski odgovor na terorističke prijetnje i nasilni kriminal. Pripadnici ATLAS-a 38 su policijskih jedinica za specijalne intervencije iz 32 zemlje članice EU, koje međusobno dijele iskustva i pripremaju što kvalitetniji odgovor na svaki izazov koji se stvori ispred njih.
 
Pregovaraču želimo još puno uspješnih pregovaračkih godina u kojima će građani moći vidjeti da hrvatska policija radi na dobrobit svih.

Tekst: PU osječko-baranjska


Izdvojeno

Reci što misliš!