Vijesti / Regija

đakovo najsporije

Imamo brzine interneta u Slavoniji, evo kako stoji vaše mjesto

Imamo brzine interneta u Slavoniji, evo kako stoji vaše mjesto
Pixabay

Gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji internet? Kakve su brzine interneta u Slavoniji i slavonskim gradovima?

Tko više uopće može zamisliti život bez interneta? Malo tko, budući da informacije i podaci svijetom putuju nevjerojatnim brzinama, a pristup svim mogućim podacima jednostavniji je nego ikad. Internet nam je u mnogočemu olakšao život, što zasigurno mogu reći osobe koje ovo čitaju iz udobnosti svoga stana od kuda rade na daljinu.  

Jeste li se ikada pitali gdje je u Hrvatskoj najbrži, a gdje najsporiji Internet? Gdje se na toj listi nalazi Slavonija i tvoj grad pronađi u ovom članku.

Brzine interneta u Hrvatskoj

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kada se promatra brzina interneta važno je napraviti razliku između brzine mobilnog interneta i brzine fiksne, odnosno širokopojasne mreže, budući da se radi o dvije veoma oprečne stvari.

Prema podacima koje nudi Kompare Hrvatska se po brzini preuzimanja podataka na mobilnoj mreži nalazi na visokom 21. mjestu u svijetu. Prema podacima za siječanj 2024. godine medijalna brzina preuzimanja podataka na mobilnoj mreži u Hrvatskoj iznosila je 92,51 Mbps (Megabits per second) što nas stavlja u sam vrh Europe ali i svijeta.

Promatramo li brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži Hrvatska prema podacima za siječanj 2024. godine zauzima 80. mjesto u svijetu s brzinom od 63,41 Mbps što nas stavlja u podređen položaj prema većini ostalih europskih zemalja.

Najbrži i najsporiji Internet u Hrvatskoj

U ovome tekstu radi lakše usporedbe i veće dostupnosti podataka kao parametar usporedbe brzine interneta u Hrvatskoj u obzir je uzet podataka za brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži.

Grad s najbržom medijalnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj za siječanj 2024. godine bio je grad Zagreb s brzinom preuzimanja od 134,33 Mbps na drugom mjestu našao se grad Velika Gorica s prosječnom brzinom od 133,94 Mbps dok se na trećem mjestu našao grad Dugo Selo s prosječnom brzinom preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži do 128,54 Mbps.

S druge strane kada promatramo najsporije brzine preuzimanje podataka na fiksnoj internetske mreži u Hrvatskoj, za isto razdoblje, grad s medijalnim najsporijim fiksnim internetom bio je grad Đakovu s brzinom od 26,39 Mbps. Nakon njega na listi najsporijih našli su se Križevci s brzini od 31,80 Mbps dok se na trećem mjestu našao grad Dubrovniku s brzinom od 35,23 Mbps.Brzine interneta u Hrvatskoj komentirao je Krunoslav Kovačević, stručnjak za telekomunikacije iz Kompare.hr: „U 2023. svi teleoperateri unaprijedili su svoju infrastrukturnu mrežu i omogućili još većem broju kućanstava pristup internetu s još većim brzinama preuzimanja podataka. Mnogi građani još uvijek ne znaju da imaju pristup optičkoj instalaciji koja u njihovom domu može značajno povećati brzinu ali i stabilnost interneta, stoga bih preporučio da istraže koja im je tehnologija dostupna, a pogotovo onima koji žive u gradovima s nižim  brzinama interneta.“

Brzine interneta u Slavoniji

Najistočnija regija Hrvatske, Slavonija očigledno zaostaje za razvijenima gradovima i županijama u Hrvatskoj kada promatramo prosječne brzine fiksnog interneta. Prema podacima za siječanj 2024. godine slavonske županije imale su sličnu prosječnu brzinu preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži, a najbržu brzinu imala je Požeško-Slavonska županija s brzinom od 49,89 Mbps, dok je najsporija bila Virovitičko-Podravska s medijalnom brzinom od 35,89 Mbps.Brzinama preuzimanja podataka na fiksnoj internetskoj mreži u većim slavonskim gradovima dosta variraju, što se uglavnom može zahvaliti infrastrukturnoj mreži. Najbrža medijalna brzina preuzimanja podataka za siječanj 2024. godine izmjerena je u Požegi i ona je iznosila 93,57 Mbps, dok je najmanja izmjerena u Đakovu koji je ujedno i grad s najsporijom medijalnom brzinom preuzimanja podatka na fiksnoj internetskoj mreži u Hrvatskoj prema podacima za siječanj 2024. godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!