Vijesti / Regija

manje ih je od trećine

Srba u Vukovaru po novom popisu manje od 30 posto, gube pravo na ćirilicu

Srba u Vukovaru po novom popisu manje od 30 posto, gube pravo na ćirilicu
Emica Elvedji/PIXSELL

Ustavni zakon pravo na službenu upotrebu jezika i pisma jamči samo pripadnicima nacionalnih manjina koji u općinama i gradovima u kojima žive čine najmanje jednu trećinu ukupnog broja stanovnik

Po nacionalnoj strukturi u Hrvatskoj je porastao broj Hrvata i pao broj Srba, dok je smanjen broj vjernika, uključujući katolike i pravoslavce i porastao broj ateista, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji je objavio novi set podataka popisa stanovništva za 2021, prenosi portal Index.

Rezultati Popisa 2021. pokazuju da udio Hrvata u nacionalnoj strukturi stanovništva iznosi 91.63%, Srba 3.20%, Bošnjaka 0.62%, Roma 0.46%, Talijana 0.36% i Albanaca 0.36%, dok je udio ostalih pripadnika nacionalnih manjina pojedinačno manji od 0.30%.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Vukovaru je broj pripadnika srpske manjine pao ispod 30 posto. Prema popisu iz 2011. godine bilo ih je 34.8 posto (15.881), dok ih je prema novom popisu 29.73 posto (14.605).

Prema Ustavnom zakonu srpska manjina je time izgubila pravo na ćirilicu u Vukovaru, piše Index. Ustavni zakon pravo na službenu upotrebu jezika i pisma jamči samo pripadnicima nacionalnih manjina koji u općinama i gradovima u kojima žive čine najmanje jednu trećinu ukupnog broja stanovnika.

Vukovarsko-srijemska županija je inače i županija koja je izgubila najviše stanovnika u zadnjih deset godina - čak petinu, odnosno 20.28%.


Izdvojeno

Reci što misliš!