Vijesti / Regija

27,7 milijuna bespovratnih sredstava

Potpisani ugovori vrijedni 57 milijuna kuna za projekte u Osječko-baranjskoj županiji

Potpisani ugovori vrijedni 57 milijuna kuna za projekte u Osječko-baranjskoj županiji

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osijeku uručila osam vrijednih ugovora iz Mehanizma integriranih i teritorijalnih ulaganja (ITU) u vrijednosti 57 milijuna kuna, od čega je 27,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Ministrica Tramišak kazala je kako je zadovoljna jer je Instrument teritorijalnih ulaganja Grada Osijeka u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije unaprijeđen.

„Osnovni cilj i svrha ovih ugovora je služiti daljnjem razvoju malog i srednjeg poduzetništva na širem području Osijeka i Osječko-baranjske županije“, rekla je ministrica Tramišak i kazala kako su dodana određena sredstva kako se ugovorili svi projekti koji imaju za svrhu poticanje daljnjeg razvoja poduzetništva i gospodarstva u cjelini.

„Prije nekog vremena potpisali smo vrijedan ugovor za Gospodarski centar iz ovog mehanizma i instrumenta vrijedan 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova“, dodala je ministrica Tramišak i naglasila da je na području Osijeka i Osječko-baranjske županije uloženo više od 70 milijuna kuna iz europskih fondova za poticanje daljnjeg razvoja gospodarstva i poduzetništva.

„Kvalitetni projekti i kvalitetne poduzetničke i poslovne infrastrukture preduvjet su za razvoj mikro i malih poduzetnika. Oni mogu biti jedan snažan zamašnjak upravo u poticanju mladih da se ohrabre i osnaže u pokretanju vlastitog poslovanja“, rekla je ministrica Tramišak.

„Posebno u sektorima i segmentima informacijsko-komunikacijskih tehnologija i u svim onim drugim djelatnostima za koje se mladi već sada pripremaju i educiraju", nastavila je ministrica Tramišak i kazala kako vjeruje da će sredstva podići razvijenost i unaprijediti budućnost za razvoj cijele županije te da će sredstva biti implementirana tamo gdje trebaju biti.
 
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić istaknuo je da će ovih 27 milijuna bespovratnih sredstava pomoći daljnjem razvoju županije.

„Projekti koji su se ugovorili i koji se ugovaraju i realiziraju su jasno definirani i vidljivi“, rekao je župan Anušić i dodao kako se nada da će tom dinamikom nastaviti i dalje.  

„Izuzetno sam zadovoljan jer Osječko-baranjska županija prednjači u fondovima Europske unije i u realizaciji velikih, srednjih i malih projekata“, izjavio je župan Anušić i kazao da su zahvaljujući europskim sredstvima svim općinama i gradovima na području županije pružene jednake prilike što je izvrstan pokazatelj ravnomjernog regionalnog razvoja.

"Projekt „Razvoj i unaprjeđenje poslovne zone u Kneževim Vinogradima“ je još jedan hvalevrijedan projekt za našu Općinu, vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna, od čega je 85% bespovratnih sredstava. To je drugi aktualni projekt kojeg provodimo u Poslovnoj zoni Kneževi Vinogradi, a uz njega u provedbi je još jedan projekt vrijedan gotovo 6 milijuna kuna. Da ta priča ima temelje i pokriće na terenu govore i činjenice. Naime, u Poslovnoj zoni, površine gotovo 56 hektara, nalazi se 5 velikih gospodarskih subjekata koji zapošljavaju oko 150 stalno zaposlenih radnika, dok ih je u sezoni i do 250. Nova investicija pomoći će nam u unaprjeđenju Zone i stvaranju povoljne poduzetničke klime", kazao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako će projekt izgradnje sustava odvodnje površinskih voda u Poduzetničkoj zoni Nemetin, ukupno vrijedan 19,7 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancirati sa 6 milijuna kuna, dok je načelnik Općine Darda Anto Vukoje naglasio je kako se projekt u vrijednosti 2,5 milijuna kuna odnosi na ulaganje u Poslovnu zonu 2 u Dardi.

"Poslovna zona 1 je popunjena i imamo više od 350 zaposlenih, a ova investicija će nam dobro doći jer na području Općine imamo još više od 750 radno sposobnih, a nezaposlenih mještana. Veseli me činjenica da imamo i zainteresirane poduzetnike koji žele doći u Zonu, a zahvaljujem se resornom ministarstvu i Osječko-baranjskoj županiji na pruženoj potpori ", istaknuo je načelnik Vukoje.

Uručivanju ugovora nazočio je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.


Izdvojeno

Reci što misliš!