Vijesti / Ostalo

poražavajući podatci

Danas obilježavamo Svjetski dan oralnog zdravlja: Prosječni Hrvat zube pere jednom u 5 dana

Danas obilježavamo Svjetski dan oralnog zdravlja: Prosječni Hrvat zube pere jednom u 5 dana
Dubravka Petrić/PIXSELL

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava pod sloganom “Zdrava usta su… sretno tijelo”

Svjetski dan oralnog zdravlja , koji se svake godine obilježava 20. ožujka, promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.

Oralne bolesti su inače glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezane s drugim ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava pod sloganom “Zdrava usta su… sretno tijelo”,  kojim se želi ukazati na to da je oralno zdravlje važno za sveopće zdravlje.

Inače, ankete provedene u zadnjih desetak godina otkrile su da hrvatski građani peru zube u prosjeku jednom u pet dana umjesto dva puta dnevno, koliko preporučuju stručnjaci.

Svaki četvrti muškarac pere zube samo kada ide zubaru, po glavi stanovnika u prosjeku se potroše dvije i pol paste za zube godišnje, 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba, 80% Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, 90% ih ima karijes, a 11% nema svojeg stomatologa. Rezultat je da su Hrvati po broju zdravih zuba na dnu EU. Iza nas je samo Bugarska.


Izdvojeno

Reci što misliš!