Vijesti / Ostalo

neradni dan

Milanović odlučio: Na parlamentarne izbore idemo u srijedu!

Milanović odlučio: Na parlamentarne izbore idemo u srijedu!
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan

Predsjednik Zoran Milanović najavio je jučer da će objaviti kada će se održati parlamentarni izbori 2024.

Na izbore idemo 17. travnja 2024., odnosno jako brzo, za nešto više od mjesec dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja i u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu danas, 15. ožujka 2024. godine.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan.

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Prema Odluci o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. travnja 2024. godine."

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno tijelo za provedbu izbora, poručilo je kako činjenica da će se izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora, umjesto nedjeljom održati srijedom, neće utjecati na njihovu organizaciju te kako nije prvi put da izbori nisu u nedjelju.

DIP će te izbore organizirati kao i sve do sada, srijeda će biti neradni dan, izjavio je Hini član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Kaže i da ovo nije prvi put da se izbori ne održavaju nedjeljom. „3. siječnja 2000., bio je ponedjeljak“, podsjetio je.

Ipak, Hojski napominje kako je logistički izbore nešto lakše organizirati vikendom, zbog toga jer su biračka mjesta uglavnom u školama, vrtićima, društvenim domovina, koji vikendom ne rade.

"Ali, s obzirom na novonastale okolnosti, tu nema rasprave, mi ćemo napraviti sve da se izbori održe 17. travnja“, kazao je Hojski.

Objasnio je i kako nema potrebe da netko izbornu srijedu proglašava neradnim danom. Pravnici kažu da je izborni dan (po zakonu) neradni, tj. da je samim tim što je izborni, neradni, rekao je glasnogovornik DIP-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!