Vijesti / Ostalo

''Umirovljenici zajedno''

Predstavljen prijedlog za porast mirovina: ''Ne bi smjele biti niže od 750 eura''

Predstavljen prijedlog za porast mirovina: ''Ne bi smjele biti niže od 750 eura''
Igor Kralj/PIXSELL

S obzirom na trenutnu prosječnu plaću od 1.200 eura i prosječnu mirovinu od 500 eura, umirovljenici primaju mirovine koje su za oko 200 eura manje od obećanih 60 posto

Iz platforme "Umirovljenici zajedno" upozoravaju kako nadolazeće usklađivanje prema rastu cijena i plaća za umirovljenike neće rezultirati značajnim poboljšanjem, budući da će mirovine i dalje zaostajati za plaćama. Milivoj Špika i Lazar Grujić smatraju da je jedini stvarni način ostvarivanja rasta mirovina promjena u načinu izračuna. Prema njihovom prijedlogu, mirovina nakon 40 godina rada sa 65 godina života ne bi trebala biti manja od 750 eura, piše Mirovina.hr.

Siječanjsko usklađivanje mirovina prema preliminarnim izračunima trebalo bi iznositi oko 4,7 posto. No, članovi platforme ističu kako usklađivanje s rastom cijena i plaća nije jednako povećanju mirovina koje bi stvarno poboljšalo kupovnu moć starijih građana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Sve više umirovljenika uviđa da, usprkos razvikanim rekordnim 'povećanjima', sa svojom mirovinom svaki sljedeći mjesec mogu kupiti sve manje roba i usluga. Posljedica je toga da svaki sljedeći mjesec sve više umirovljenika tone u zonu siromaštva. Činjenica je da se mirovine u posljednjih sedam godina, u odnosu na plaće, realno nisu povećavale doslovno ni za jedan jedini postotak. Upravo suprotno, mirovine su realno, u odnosu na plaće iz 2016., još manje'', tvrde iz ''Umirovljenici zajedno''.

stariji ljudi starci umirovljenici stariji
PRVI IZRAČUNI Stiže prvo usklađivanje mirovina u ovoj godini, evo kojem iznosu se umirovljenici mogu nadati

Podsjećaju i na program "Vjerodostojno" iz 2016. godine, prema kojemu su prosječne mirovine trebale narasti do 60 % prosječne plaće. S obzirom na trenutnu prosječnu plaću od 1.200 eura i prosječnu mirovinu od 500 eura, umirovljenici primaju mirovine koje su za oko 200 eura manje od obećanih 60 posto.

''Naš je prijedlog da se izračun mirovina za sve umirovljenike i one koji će to biti radi na bazi 75-80 % neto plaće kroz deset najboljih godina, uz zaštitnu aktualnu vrijednost mirovine od 18,5 eura za svaku godinu staža te ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina života. To znači da, primjerice, za puni radni staž i navršenih 65 godina života mirovina ne može biti manja od 750 eura'', zaključuju Špika i Grujić.


Izdvojeno

Reci što misliš!