Vijesti / Ostalo

PRVI IZRAČUNI

Stiže prvo usklađivanje mirovina u ovoj godini, evo kojem iznosu se umirovljenici mogu nadati

Stiže prvo usklađivanje mirovina u ovoj godini, evo kojem iznosu se umirovljenici mogu nadati
D.M./SiB.hr

Usklađivanje mirovina provodi se na temelju službenih statističkih podataka o stopi rasta potrošačkih cijena i prosječne plaće u prvih šest mjeseci prošle godine

Stiže prvo usklađivanje mirovina u ovoj godini, no kako Državni zavod za statistiku još nije objavio prosječnu plaću za prošli prosinac, na temelju koje se radi usklađivanje, ne može se precizno odrediti za koliko bi mirovine trebale porasti.

Ipak, prema izračunu analitičara mirovinskog sustava i člana Glavnog savjeta Hrvatske stranke umirovljenika Željka Šempera, siječanjskim usklađivanjem mirovine bi trebale rasti za 4,68 posto, a porast će svim umirovljenicima uz retroaktivnu isplatu razlike, piše Novi list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Usklađivanje mirovina provodi se na temelju službenih statističkih podataka o stopi rasta potrošačkih cijena i prosječne plaće u prvih šest mjeseci prošle godine. Dosad je poznato da je inflacija u prvom polugodištu prošle godine bila niža za tri posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, a bruto plaće veće za oko 5,4 posto.

Uzme li se omjer usklađivanja od 70 prema 30, proizlazi spomenuto povećanje od 4,68 posto. To bi značilo da će onaj tko ima 1.000 eura mirovinu moći računati na povećanje od oko 50 eura, a onaj s 300 eura mirovine oko 15 eura.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!