Vijesti / Ostalo

POTVRĐENA PRVOSTUPANJSKA PRESUDA

Sud u Makedoniji potvrdio 52 godine kazne zatvora za ubojstvo mladog đakovačkog rukometaša

Sud u Makedoniji potvrdio 52 godine kazne zatvora za ubojstvo mladog đakovačkog rukometaša
Facebook

Sud je preinačio prvostupanjsku presudu i to u dijelu koji se odnosi na odšteti roditeljima i bratu ubijenog rukometaša

Apelacijski sud u Skoplju potvrdio je prvostupanjske presude za ubojstvo mladog rukometaša iz Đakova Denisa Tota (27) kojeg je skupina Makedonaca nasmrt pretukla u travnju 2022. godine.

Sud je prihvatio presudu Osnovnog suda u Skoplju prema kojoj su optuženima izrečene ukupno 52 godine zatvora, piše Jutarnji list. Prvooptuženi Angelo Georgievski, koji je Totu zadao prvi udarac, i drugooptužena Klementina Lefkovska, koja ga je nakon toga nastavila udarati, nepravomoćno su osuđeni na po 18 godina zatvora. Trećeoptuženi Andrej Kostovski dobio 16 godina zatvora.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sud je preinačio prvostupanjsku presudu i to u dijelu koji se odnosi na odšteti roditeljima i bratu ubijenog rukometaša. Prema nepravomoćnoj presudi, ocu i majci trebalo je biti isplaćeno po 145 tisuća eura, a bratu 130 tisuća eura. Viši sud to je smanjio pa njegovim roditeljima pripada odšteta od po 65 tisuća eura, a bratu 48 tisuća eura.

'Bili su svjesni posljedica'

"Nisu prijavili da je žrtva ozlijeđena, nisu prijavili incident. Klementina nije pomogla Totu, a Angelo je pobjegao. Oboje su izrazili kajanje zbog onoga što su napravili. Ipak, videosnimke su bile najpouzdaniji dokaz. Nedvojbeno je da su bili svjesni posljedica koje su nastupile. Pad Denisa Tota, koji je bio snažan sportaš, jasno ukazuje na snagu Angelovih udaraca. Udarci su se nastavili, a najupornija je bila Klementina koja se u jednom trenutku vratila na mjesto incidenta i opet udarila Hrvata po glavi", navela je sutkinja Osnovnog kaznenog suda u Skoplju Elena Ilievska-Josifović tijekom izricanja presude.

 

Podsjetimo, hrvatski rukometaš u to je vrijeme nastupao za makedonskog prvoligaša Butela, a brutalno je pretučen nakon čega je pogledao ozljedama i preminuo u skopskoj bolnici.

Troje okrivljenih izašlo je iz noćnog kluba zajedno s Totom te su ušli u taksi kada je počela rasprava. Potom je Kostovski izašao i Tota izvukao iz automobila. Počeli su ga udarati, a nisu stali ni kada je pao. Rukometaš je zadobio teške ozljede glave i tijela, uslijed čega je završio u komi, a potom preminuo.

'Stalno idemo na groblje'

''Da je danas sve u redu, on bi bio tu, igrao bi za Butel ili Vardar, obožavao je Makedoniju. Supruga ne radi, ja radim smanjenim intenzitetom. Stalno idemo na groblje, dva puta dnevno'', izjavio je tijekom suđenja shrvani otac Igor Tot.

Nakon tragedije samo je želio da se sazna istina o ubojstvu njegova sina i da krivci budu kažnjeni.

"Denis i ja smo išli zajedno u srednju školu. On je osoba koja je uvijek vedra, spremna za šalu. Baš osoba koja bi svakome prirasla srcu. Tijekom srednje škole je igrao rukomet za Đakovo, on je doslovno živio za rukomet", za RTL je ranije ispričala njegova prijateljica iz srednje škole.

Tot je rođen 1994. godine u Đakovu gdje je počeo svoju rukometnu karijeru. Igrao je u Đakovu kada je zapeo za oko španjolskom velikanu Ademar Leonu koji ga je doveo u svoje redove. U Butel je stigao iz Ohrida gdje je proveo dvije godine i glasio za jednog od najboljih igrača u momčadi.


Izdvojeno

Reci što misliš!