Vijesti / Ostalo

dok čekamo novi sustav

Neće biti ljetnog poskupljenja cestarine za 10 posto

Neće biti ljetnog poskupljenja cestarine za 10 posto
Marko Lukunic/PIXSELL

Naplatne kućice od 2025. neće se rušiti, a u cestarinu će biti uračunata naknada za onečišćenje zraka, što znači manje zagađenja manja cijena

Za dvije godine rampe na naplatnim postajama u Hrvatskoj se dižu i odlaze u povijest. Vozačima će se cestarina naplaćivati preko ENC-a i putem sustava očitavanja registarskih oznaka, piše Danas.hr.

Gužve bi trebale nestati zbog bržeg protoka vozila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I to nije jedina dobra vijest. Dok se čeka novi sustav, vozači će cestarinu i dalje plaćati po istim cijenama. Neće biti očekivanog poskupljenja od 10 posto u vrijeme sezone.

"Zato što smo iskalkulirali sve troškove i to u ovom momentu nije potrebno", kazao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić.

Od graničnog prijelaza Bregana do naplatnih postaja ima svega 500-njak metara. Nakon ulaska Hrvatske u Schengen očekivale su se gužve upravo na ovim naplatnim postajama pa se razmatralo ukidanje naplate. Potvrđeno nam je da do ukidanja naplate neće doći na postajama Bregana i Rupa.

Dođe li do stvaranja velikih gužvi u sezoni, razmotrit će se ukidanje. Na naplatnim postajama radi 650 zaposlenika. No oni neće dobivati otkaze kad dođe do novog sustava, jedan dio njih radit će na kontrolama. Vinjeta nije dolazila u obzir zbog preporuke Europe koja financira projekt i sezonalnosti.

"Odredili smo se na ovaj sustav koji je puno pravedniji. Da se sustav plaća onoliko koliko se koristi, to vinjeta nije", kazao je Mihotić.

plaćanje cestarine
dolazi veliko olakšanje Stiže revolucija na autoceste: Uvodi se novi sustav naplate, evo kakve će bit cijene, ali i kazne

Uz kamere, vozače će kontrolirati i 74 kombija za nadzor i prisilnu naplatu. Stajat će na zaustavnoj traci, a provjeravat će i na odmorištima. S obzirom na količinu prometa u sezoni imat će pune ruke posla.

"U prva tri mjeseca je bilo preko 13,5 milijuna vozila i naplaćeno je više od 75 milijuna eura. To je u odnosu na 2019. povećanje od 37 posto, a na prošlu godinu 13 posto. Takav rast očekujemo i dalje", govori direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u Ivan Ribičić.

Naplatne kućice od 2025. neće se rušiti, a u cestarinu će biti uračunata naknada za onečišćenje zraka, što znači manje zagađenja manja cijena. U Ministarstvu prometa tvrde da cijene s novim sustavom neće rasti. Vozači koji će koristiti ENC i često su na autocesti dobit će dodatni popust.


Izdvojeno

Reci što misliš!