Vijesti / Ostalo

cnn objavio tablicu

Koliko zapravo ovisimo o ruskom plinu? Za razliku od Mađara, dobro stojimo

Koliko zapravo ovisimo o ruskom plinu? Za razliku od Mađara, dobro stojimo
Igor Kralj/PIXSELL

''Stalno pokušavaju okriviti nekoga drugoga za svoje pogreške. U ovom slučaju, Rusiju'', rekao je Putin dodavši da se europsko blagostanje proteklih desetljeća uvelike temeljilo na suradnji s Rusijom

''Rusija nije kriva za europsku energetsku krizu'', izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, prebacivši odgovornost na Europsku uniju.

“Obični Europljani pate. Ove su godine njihovi računi za struju i plin više nego utrostručeni. Kao i u Srednjem vijeku, stanovništvo je počelo spremati drva za zimu. Kakve veze Rusija ima s tim", zapitao se Putin u govoru na forumu Ruski energetski tjedan, piše CNN.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Stalno pokušavaju okriviti nekoga drugoga za svoje pogreške. U ovom slučaju, Rusiju. Sami su krivi. To nije rezultat posebne vojne operacije u Ukrajini, u Donbasu”, rekao je Putin dodavši da se europsko blagostanje posljednjih desetljeća uvelike temeljilo na suradnji s Rusijom.

 

Tim povodom CNN je objavio grafikon iz kojeg se vidi koliko koja europska zemlja ovisi o prirodnom plinu iz Rusije. Najovisnija je Mađarska, koja četvrtinu svojih potreba za prirodnim plinom namiruje iz Rusije. Slijedi Slovačka koja 22 posto potreba namiruje ruskim plinom, Moldavija 17 posto, Austrija 15, a Njemačka 14 posto. Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice prema kojoj tek 5 posto prirodnog plina dobiva iz Rusije. Samo četiri europske države uopće ne ovise o ruskom plinu, i to one od Rusije najudaljenije - Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Španjolska i Portugal. A Cipar i Malta uopće i ne koriste prirodni plin kao energent.

Image
Izvor: CNN

Izdvojeno

Reci što misliš!