Vijesti / Ostalo

treća valuta od samostalnosti

Od ponedjeljka sve cijene moraju biti iskazane u kunama i eurima, ali iznimke ipak postoje

Od ponedjeljka sve cijene moraju biti iskazane u kunama i eurima, ali iznimke ipak postoje
Dubravka Petrić/PIXSELL

Hoće li Hrvati okolo hodati s digitronom ili će se brzo naviknuti, ostaje da tek vidimo

Euro dolazi, a kuna polako odlazi. S novom godinom dobivamo treću valutu od neovisnosti.

"Mislim da ću s digitronom okolo hodati, teško će se biti naviknuti, ali budemo nekako. Sretno nam bilo svima, pogotovo s plaćama kad odemo u dućan pa se zaletimo, jer sve djeluje jeftino, a zapravo nije", kazala je Ana Cvek iz Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zadnji je dan kad možemo vidjeti račune na kakve smo naviknuli. Od sutra, osim cijene u kunama mora biti istaknuta i ona u eurima.

"Updateom blagajne, dakle od večeras dvojno iskazujemo cijene odnosno iznos računa iskazujemo i u eurima. Međutim od kolega doznajem da su mnogi imali velike troškove, pa mnogi su taj update plati 1500 kuna, ako ne i više", kazao je Livio Markoč, vlasnik kafića u Zagrebu.

Kako bi izbjegao dodatne troškove, vlasnik pekarnice Miroslav Trajković cijene u eurima ispisao je ručno.

"I onda opet poslije Nove godine, druge kartice jer će se brisati kune, morat će biti euro – to je sve skupa financijski trošak za sve nas", kazao je gospodin Trajković.

Kazne do 100 tisuća kuna

Koliki god trošak bio, izbora nema. U protivnom prijeti kazna i do 100 tisuća kuna.

"Primijetila sam da neke trgovine s odjećom i obućom još nemaju dvojno istaknute cijene, ali mislim da je pitanje dana kada će i oni to imati sve", kazala je Ana Hižar iz Zagreba.

"Inspekcija može dati rok za popravak, ne mora odmah kazniti – neki rok u kojem se to mora napraviti, ako se ne napravi onda slijedi kazna", kazala je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Od kazne ne strahuju u ovom opatijskom hotelu. Novi cjenici već su na stolu.

"Na nivou firme u nazad 14 dana je sve već posloženo, napravljeni su novi cjenici, sve je iskazano varijanta kuna/euro, novi QR kodovi, tako da smo mi spremni", kazao je Damir Žeko, voditelj hrane i pića hotela u Opatiji.

Stara pravila na tržnicama

Kad je kupovina u pitanju, na tržnicama vrijede stara pravila.

"Držat ćemo u kunama, sve dok se ne bude moralo držati u eurima. Dvojno nekako ljude zbunjuje, a ovako sve su kune neka oni sebi računaju koliko je to eura. To nikome neće biti važno dok ne krenu euri", kazala je Lucija Harapin, prodavačica na zagrebačkoj tržnici.

Iznimka su i taksisti, pokretne trgovine, samoposlužni aparati, benzinske crpke, kiosci, lutrijske srećke. Svi oni do Nove godine iskazuju cijene samo u kunama, a od Nove godine samo u eurima.

"Teže će biti, morat ću ili povećati ili smanjiti cijene, koliko ja to znam još izračunati. Ne znam ni tečaj", kazao je gospodin Ante iz Ogorja.

"Pokušat ću se snaći, a nije to baš nova valuta – svi mi znamo što je euro", smatra Darinka iz Splita.

U eurima će od ovog mjeseca biti iskazane i plaće i računi za režije, ali i obavijesti o mirovinama.

"Što će dodatno pojačati njegov osjećaj bijede, ali i izazvati ogorčenost još jaču jer će imati samo 360 nečega s čim raspolažu", kazao je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Zaokruživanje cijena je strogo zabranjeno! Gotovo 600 trgovaca potpisalo je etički kodeks i jamči da neće biti varanja s eurima.


Izdvojeno

Reci što misliš!