Vijesti / Ostalo

VLADA NIJE ZAPRIMILA DOKUMENTE

Srbija podignula optužnice protiv četvero Hrvata za ratne zločine u Oluji, među njima i jedan Osječanin

Srbija podignula optužnice protiv četvero Hrvata za ratne zločine u Oluji, među njima i jedan Osječanin
Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Srpsko tužiteljstvo optužuje ih za ratne zločine u Oluji, a među njima je i pilot koji je Hrvatskoj doveo prvi borbeni avion

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske. Tužitelji tvrde da su u akciji Oluja časnici naredili zračni napad na srpske civile, odnosno na kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Danijel Borović iz Varaždina jedan je od četvorice hrvatskih pilota iz Domovinskog rata protiv kojeg je srbijansko tužilaštvo podignulo optužnicu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz njega, Srbija tereti Vladimira Mikca (Ptuj), Zdenka Radulja (Osijek) i Željka Jelenića (Pula) da su za vrijeme akcije Oluja naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica u Bosni i Hercegovini.

Borović tvrdi da je nevin: "Nisam bio izvršitelj. Nakon mog preleta 1992., kad sam Hrvatskoj priskrbio prvi MIG 21, nisam prelazio BiH granicu ni cestom, ni zrakom. A što se tiče zapovijedi, nisam bio u lancu zapovijedanja gdje su se izdavale takve zadaće."

Nitko ga nije kontaktirao vezano uz optužbe. "Osjećam se apsolutno čist i nemam nikakvih problema u vezi te optužnice i dokazivanja nevinosti", kaže Borović.

Četvorica se terete za raketiranje na cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada gdje je, stoji u optužnici, ubijeno 13-ero osoba, od kojih šestero djece te je ranjeno 24-ero civila.

Hrvatska Vlada još nije zaprimila nikakvu službenu dokumentaciju o ovoj optužnici.

"Kad dođe, odgovorit ćemo čvrsto, ozbiljno, štiteći naše interese, štiteći hrvatske vojnike, hrvatske branitelje, hrvatske zapovjednike", rekao je premijer Andrej Plenković.


Izdvojeno

Reci što misliš!