Vijesti / Ostalo

logičan smjer?

Sve glasnije priče oko ukidanja COVID potvrda u svijetu, a i brojni hrvatski stručnjaci i političari zagovaraju isti put

Sve glasnije priče oko ukidanja COVID potvrda u svijetu, a i brojni hrvatski stručnjaci i političari zagovaraju isti put
Igor Kralj/PIXSELL

Na dan kad Hrvatska, a i ostatak svijeta ruši rekorde, sve su glasnije priče o ukidanju COVID potvrda

COVID potvrde u Hrvatskoj uvedene su kako bi se prije svega građane potaknulo na cijepljenje, a kratkotrajno je to i imalo učinka. No, u trenucima kad Hrvatska bilježi preko 11 tisuća pozitivnih osoba s udjelom preko 50 posto pozitivnih, krenula je priča o ukidanju potvrda.

Velika Britanija, koja ima znatno veći postotak cijepljenih u odnosu na Hrvatsku, već je najavila kako će uskoro ukinuti sve mjere pa će tako u povijest otići maske, COVID potvrde i sve druge mjere jer su prema riječima njihovih stručnjaka prošli vrh vala epidemije i mjere više nemaju smisla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"S obzirom na to da covid postaje endemska bolest, moramo zakonske obveze zamijeniti napucima i preporukama", istaknuo je britanski premijer Boris Johnson.

Slično je najavio i Izrael koji je gotovo cjelokupno  pučanstvo cijepio s tri doze, ali i dalje bilježi visoke stope zaraze.

U tom svjetlu, i hrvatski političari krenuli su zagovarati slično pa je tako član vladajuće koalicije Dario Hrebak (HSLS) u sinoćnjem Otvorenom rekao: "Čim vam je preko 50% zaraženih u testiranima, nema potrebe. Ja ću sada biti otvoren, uvijek govorim odgovorno, ali pokušavam uvijek govoriti zdravorazumski. Mi moramo razmišljati i o turističkoj sezoni. Nama sad treba da jednostavno ukinemo te covid-potvrde. One su trebale biti donesene kada su bile donesene, sad je vrijeme da se one ukinu, to sam predložio i na sastanku vladajuće koalicije".

Sličnog je stava i šef Kriznog stožera KB Dubrava, prof. dr. Bruno Baršić koji za Index kaže kako gotovo pa nema razlike među cijepljenima i necijepljenima kad je u pitanju sama zaraza virusom, no napominje kako treba dodatno procijepiti starije stanovništvo.

"To je logično. Ide se u tom smjeru. Ako imate 50 posto testiranih kod kojih je dokazana infekcija covidom-19, čemu nam onda služi testiranje? Čini mi se logičnim da se ide u tom smjeru i kod nas", istaknuo je prof. dr. Baršić.

Ministar Beroš pak, još uvijek je oprezan kad je u pitanju ukidanje mjera: "Vrlo visoka stopa cijepljenih u Britaniji i Izraelu ostavlja im mogućnost ukidanja restrikcija, ali kod nas, gdje je nedovoljno cijepljenih, struka i dalje preporučuje mjere."

Hrvatska je do sad, osim u prvom valu kad je uveden potpuni lockdown, ima vrlo blage mjere, a kojih se rijetki u stvarnosti i drže pa je za očekivati kako bi i naša zemlja mogla krenuti tim putem.


Izdvojeno

Reci što misliš!