Vijesti / Ostalo

Istraživanje Promocije plus za rtl

55.6 posto građana protiv referenduma za Covid potvrde, 48.3 posto protiv obveznog cijepljenja

Detalje istraživanja koje je za RTL provela agencija Promocija plus donosi Ana Brdarić Boljat

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi ekskluzivno istraživanje provedeno od 1. do 3. prosinca na uzorku od 1300 ispitanika o temi referenduma o COVID potvrdama, donošenju odluka u Hrvatskoj, ali i žele li građani da cjepivo bude obvezno.

Standardna greška uzorka je plus minus 2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nema dvojbe - građani nisu za referendum. Tako se izjasnilo više od polovice ispitanika - točnije njih 56 posto. 36 posto je onih koji podržavaju ovakav oblik izjašnjavanja birača u epidemiji. Odluku još nije donijelo ili se ne želi izjasniti 8 posto ispitanika. 

Očekivano, najveću podršku referendumu - na kojem se građane pita o većoj ulozi Sabora - daju Mostovi birači (73.4 posto). Ipak, jedna petina Mostovaca je protiv (23.2 posto). U podršci ih prate glasači Domovinskog pokreta (56.7 posto za referendum), a zanimljivo vladajući HDZ i ljevica oko ovog su pitanja na istoj strani - većina je protiv izlaska na referendum (HDZ 77.1 posto protiv, SDP 66.6 posto protiv, a Možemo 62.6 posto protiv referenduma).

Da živimo potpuno drukčije, da su nam ograničene slobode - neupitno je, ali građani - kojima je ponuđeno više opcija na pitanje tko bi trebao odlučivati o ograničavanju njihovih prava - tu su jako podijeljeni. Gotovo 35 posto tu odluku prepušta Saboru. Podjednak je broj onih koji žele da Stožer i dalje ima zadnju riječ (27.9 posto) - kao i onih koji bi na referendum (28.3 posto). Devet posto ne zna ili ne želi se izjasniti. 

Bez obzira što o njima mislili, bez njih se već dva mjeseca ne može na posao u zdravstvu i socijali, a prije gotovo tri tjedna njihova se primjena proširila. I tu vladajući imaju potporu građana jer COVID potvrde za posao podupire 59 posto ispitanika, dok ih gotovo 33 posto smatra da ih odmah treba povući iz upotrebe. 

Iako brojke sada popuštaju i nove mjere Stožer ne planira - gotovo 48 posto građana nije za novi lockdown, a nešto manji broj jest - 44 posto. Od njih - zatvaranje za sve građane i cijepljene i necijepljene podupire 29 posto ispitanika, a više od 14 posto smatra da se treba odnositi samo na necijepljene.

Kad se sublimiraju podaci za i protiv - mala prevaga pada na protivljenje novom zatvaranju.

Austrija i Njemačka ga najavljuju, hrvatska Vlada za sada smatra da za njim nema potrebe - a što kažete vi na obvezno cijepljenje? 

Čvrsto NE je reklo nešto više od 48 posto ispitanika. Tek 5 postotnih poena manje izjasnilo se za obvezno cijepljenje (43 posto ispitanika), a treba napomenuti da je tu gotovo 9 posto neodlučnih. 

Od svega - građani su u najvećem broju protiv cijepljenja djece od 5 do 12 godina. Njih 63,3 posto to smatra nepotrebnim, ZA je svega 15 i pol posto ispitanika, a da se gotovo 21 posto ispitanika ne može odlučiti - govori zapravo da petina građana još uvijek ima puno nepoznanica o cijepljenju svoje djece.

Bez obzira što odlučili, od sljedećeg tjedna cjepivo za najmlađe stiže i u Hrvatsku.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na 1300 ispitanika od 1. do 3. prosinca 2021. godine, uz standardnu grešku uzorka: ±2,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.


Izdvojeno

Reci što misliš!