Vijesti / Ostalo

rtl s osječkim inspektorima na terenu

Uoči uskrsnih blagdana, inspektori pojačano provjeravaju sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane

Zajedno su u akciji veterinarska, sanitarna i poljoprivredna inspekcija te su složni da je kvaliteta hrane u Hrvatskoj na visokom nivou

Uoči uskrsnih blagdana u trgovinama, ali i kod proizvođača – inspektori pojačano provjeravaju sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane. Zajedno su u akciji veterinarska, sanitarna i poljoprivredna inspekcija te su složni da je kvaliteta hrane u Hrvatskoj na visokom nivou. S njima je provjerama dan na terenu proveo naš reporter Tin Kovačić.

Po ulasku u zrionu mesnice, veterinarski inspektor počinje svoj radni dan. Proizvođaču postavlja pitanja koja mu puno toga govore. A zatim će dobro prelistati i papirologiju, jer tamo se provjerava slijedivost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

nspekcije su nenajavljene, a u preduskršnje vrijeme nadzor je pojačan pa proizvođači moraju voditi računa o kvaliteti svojih proizvoda.

"Nema straha. Kod nas su inspekcije učestale i dapače pozdravljamo da tih nadzora bude što više na tržištu. Da se tržište regulira i da nema nekakve nelojalne konkurencije'', rekao je proizvođač mesa i mesnih prerađevina Mario Ravlić

A glavni cilj inspekcije je – zaštita potrošača.

Kad potrošač nešto kupuje onda uvijek mora imati svoje pravo koje može ostvariti a to je pravo pravo na informaciju. Dakle osnovno je kada uzmete proizvod je to da možete pogledati deklaraciju na proizvodu, vidjeti koji je rok do kojeg taj proizvod traje", rekao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Pa će tri inspektorice pomno motriti i trgovačke centre. Boja za farbanje jaja, artikl je koji će se posebno pregledati zbog kemijskih aditiva, ali gleda se i ono što će uz jaja biti na stolu.

"Znači gledam janjetinu. Zemlju podrijetla. U ovom slučaju se radi o Makedoniji", kazala je veterinarska inspektorica Željka Šapina.

"Označavanje na pakovini i na samim jajima. Na samim jajima mora biti oznaka proizvođačkog koda. I taj proizvođački kod mora biti obrazložen s unutarnje strane kutije", rekla je Anica Lešković, poljoprivredna inspektorica.

Za nepridržavanje propisanih pravila visina kazne je različita, ali nije mala, no inspektori govore, rijetko nailaze na kršenja, hrana u hrvatskim trgovinama je zdrava. Ipak, ponekad se kupi i pokvarena roba.

"Jesam i ne bi vjerovali ili ne na kruhu. Bila je neka pljeva... paučina'', kazao je Mato iz Osijeka.

Pa osim cijene, valja pogledati i ostale natpise na robi.

"Deklaraciju gledam, da je hrvatsko i da je kvalitetno", rekla je Jasna iz Osijeka.

Tek onda će i uskršnji ručak, biti ukusniji.


Izdvojeno

Reci što misliš!