Vijesti / Osijek

dragocjena tekućina

Kvaliteta vode u Osijeku na zavidnoj razini, ispravnost se svakodnevno kontrolira

Kvaliteta vode u Osijeku na zavidnoj razini, ispravnost se svakodnevno kontrolira
Davor Javorovic/PIXSELL

Izgradnjom objekta za dvostupanjsku filtraciju implementirana je tehnologija ozonizacije i dvostupanjske filtracije vode

Voda je, dobro to znamo, temeljno pravo svakog čovjeka i njezina je kvaliteta od iznimne važnosti. Na nedavno održanoj javnoj tribini „Voda, hrana, zdravlje i Osijek“ sudionici su istaknuli važnost kvalitete vode pa se tako moglo čuti i da je voda u Osijeku i okolici zdravstveno ispravna. Arsen u vodi, koji je problem već 40 godina, riješen je 2021. godine uvođenjem nove dvostupanjske filtracije, tehnologiji koja arsen ostavlja tek u tragovima. VODOVOD-OSIJEK d.o.o., rečeno je, i nadalje radi na sustavnom uklanjanju tzv. teških metala u slučaju kad bi se i pojavili u vodi, no trenutno ih nema.

Neprekidno poboljšanje

I mr. sc. Marko Eljuga, član Uprave – direktor Društva VODOVOD-OSIJEK ističe da sam naziv – voda za ljudsku potrošnju- pred Društvo poseban teret odgovornosti i brige za sigurnost i kvalitetu te se, radi ostvarenja ciljeva i postizanja zadovoljstva korisnika, provode redovite kontrole crpljenja, proizvodnje i distribucije vode za ljudsku potrošnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Imamo sustav praćenja i kontrole svih čimbenika koji, tijekom crpljenja, pripreme, proizvodnje, skladištenja i distribucije vode za ljudsku potrošnju, mogu izravno ili neizravno utjecati na njezinu kvalitetu i zdravstvenu ispravnost. Sustav analize rizika i kontrolnih mjera je osmišljen tako da vodi ka neprekidnom poboljšanju. Zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju odgovornost je svakog zaposlenika koji ima izravan utjecaj na vodu u tijeku crpljenja, procesa proizvodnje i distribucije", poručuje Eljuga, kao i to da tvrtka prati aktualna događanja i trendove s ciljem podizanja kvalitete svoje usluge i ispunjenja zahtjeva svojih potrošača. Naglasio je također da je sirova, neprerađena voda osim arsena, opterećena i povišenim koncentracijama željeza, amonijaka, mangana, povećanom bojom i mutnoćom. Bakteriološki, kaže, bunarska je voda uvijek zdravstveno ispravna.

A zahtjevnim tehnološkim postupkom voda se u tvrtci VODOVOD-OSIJEK prerađuje u Pogonu za proizvodnju vode u više koraka. Pomoću predozonizacije, prve filtracije, ozonizacije, druge filtracije, koagulacije, flokulacije, taloženja, filtracije, dezinfekcije i naposljetku crpljenja u vodoopskrnu mrežu provode se potrebni koraci za preradu zdravstveno ispravne vode. 

Najsuvremenije tehnike

"Izgradnjom objekta za dvostupanjsku filtraciju implementirana je tehnologija ozonizacije i dvostupanjske filtracije vode. Od tada pijemo vodu s koncentracijom arsena od oko 1 do 1,5 mikrograma arsena, a dozvoljeno ih je 10. Mi povišene vrijednosti arsena spuštamo na višestruko niže vrijednosti od dozvoljenih", dodaje direktor, kao i to da se zbog epidemiološkog značaja susvu vodoopskrbe svakodnevno posvećuje velika pozornost kontroli kvalitete vode za piće u okviru sanitarnog nadzora. Interni laboratorij svakodnevno obavlja analize vode i godišnje analizira oko 10.000 uzoraka po raznim stručnim i zakonodavnim kriterijima. Na taj način dobiva se uvid u stanje kvalitete vode i higijensku ispravnost vode svih pregledanih lokaliteta. Zdravstveni se nadzor nad vodom za piće, osim u spomenutom laboratoriju, provodi i u Službi za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

"Upravo svakodnevnom kontrolom vode za piće tijekom cijelog zahtjevnog tehnološkog postupka omogućuje se pravovremeno poduzimanje mjera u održavanju ispravne i kvalitetne vode na slavinama svih potrošača", kaže direktor, dodajući da punih 59 godina Laboratorij za kontrolu kvalitete vode svakodnevno ispituje ispravnost vode za piće grada Osijeka i pridruženih naselja. Zahvaljujući predanom radu djelatnika u laboratoriju, potrošači se mogu pohvaliti visoko kvalitetnom vodom za piće. Štoviše, zbog kvalitetnoga gospodarenja vodom, kao i dobrog upravljanja vodoopskrbnim sustavom, danas se ne može dogoditi da Osijek ostane bez vode.

"Koristimo se najsuvremenijim tehnikama ispitivanja kvalitete vode. Možemo garantirati da ćemo i nadalje opskrbljivati gradska kućanstva zdravstveno ispravnom vodom, kao i pohvaliti iznimno visoku kvalitetu osječke vode", zaključio je Eljuga.

Nažalost, prema podatcima iznesenim na spomenutoj tribini, u Hrvatskoj se općenito ne konzumira dovoljno vode. Konkretno, tek litru vode dnevno, a što je 50 posto manje od preporučene dvije litre. Najnovija istraživanja pokazuju da je količina konzumiranja vode čak 0,8 litara dnevno što je za decilitar manje nego prije deset godina. Spomenuti podaci odnose se na odraslu populaciju, dok djeca, rečeno je, također ispodprosječno konzumiraju vodu iz slavine.

Prema preporukama, djeca u dobi od četiri do osam godina trebala bi piti 1,6 l vode dnevno, a piju tek oko 0,4 litre. Stoga, jedino možemo preporučiti da se okrenu najzdravijoj tekućini i na osječkom području kvalitetnoj i ispravnoj, kako bi sačuvali svoje zdravlje. 


Izdvojeno

Reci što misliš!