Vijesti / Osijek

Novi problem

Tvrđa nekoliko mjeseci nakon otvorenja puna žvakaćih guma. Pitamo vas, treba li više kazni?

Tvrđa nekoliko mjeseci nakon otvorenja puna žvakaćih guma. Pitamo vas, treba li više kazni?
Screenshot/Youtube

Kažnjavanje bi moglo ubuduće poslužiti kao odgovarajuća mjera koja bi potaknula građane na poštivanje obnovljenih prostora i održavanje visokih standarda čistoće u gradu

U okviru nedavno provedene obnove Tvrđe postignuti su impresivni rezultati.

Međutim, s vremenom su se počeli pojavljivati problemi koji prijete očuvanju novog sjaja. Jedan je od njih i bacanje žvakaćih guma na svježe uređene ceste i staze, što izaziva zabrinutost među stanovnicima i ljubiteljima kulturne baštine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obnovljene staze predstavljaju jedno od urbanih rješenja Tvrđe, istovremeno povezujući Osječane i turiste s poviješću starog grada. No, problematika ispljuvanih žvakaćih guma počela je sve više narušavati estetiku tog dragulja gradskog nasljeđa.

kvartovi tvrđa
Osječki kvartovi Tvrđa: Stara gradska jezgra kao spoj urbanosti i povijesti

Sve se češće, stoga, može primijetiti kako su nove staze, kao i u ostalim dijelovima grada poput, primjerice, Trga Ante Starčevića i Trga slobode, prekrivene tamnim mrljama koje, ne samo da umanjuju vizualni dojam Tvrđe, nego i postavljaju pitanje odgovornosti građana prema vlastitoj kulturnoj baštini i čistoći u gradu.

Mnogi zagovornici očuvanja kulturne baštine naglašavaju važnost zajedničke odgovornosti prema njoj. Kažnjavanje u okviru novčanih kazni ili zajedničkih volonterskih akcija čišćenja, kojih već i ima nekolicina u našem gradu, moglo bi ubuduće poslužiti kao odgovarajuća mjera koja bi potaknula građane na poštivanje obnovljenih prostora i održavanje visokih standarda čistoće u gradu.

S druge strane, potrebno je i educirati javnost o važnosti očuvanja okoliša i negativnim posljedicama bačenih žvakaćih guma na pločnike.

Treba li kažnjavati bacanje žvakaćih guma u Osijeku?

Rezultati
Da: 387 odgovora
Ne: 44 odgovora
  • Da:

    90% (387)

  • Ne:

    10% (44)

Vrati se na glasanje

U konačnici, rješavanje tog problema zahtijeva suradnju između lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i samih građana. Važno je stvaranje osjećaja odgovornosti prema očuvanju okoliša i kulturne baštine kako bismo osigurali da obnovljene staze Tvrđe i dalje ostaju predivan simbol ponosa grada na Dravi nadolazećim generacijama.


Izdvojeno

Reci što misliš!