Sport / Nogomet

ubuduće kazne klubovima

HNS nakon kazne zbog Osijeka i Rijeke: "Do nadležnih tijela nije došla bilo kakva informacija, prijava ili dokaz o kršenju pravila"

HNS nakon kazne zbog Osijeka i Rijeke:
Davor Javorovic/PIXSELL

Hrvatski nogometni savez postigao je sporazum s Uefom oko disciplinske mjere HNS-u zbog izdavanja Uefine licence Osijeku i Rijeci za europsku sezonu 2022./23.

Nakon što je kažnjen od strane UEFA zbog izdavanja licence Osijeku i Rijeci, o svemu se oglasio i Hrvatski nogometni savez. Naime, oni su klubovima omogućili europska natjecanja iako na to klubovi čini se nisu imali pravo zbog kršenja financijskih pravila UEFA. Nakon provedenih postupaka, oba kluba zaključila su sporazume o nagodbi s UEFA-inim Tijelom za financijsku kontrolu klubova, a detalji tih sporazuma objavljeni su javno još u ožujku 2023. godine, uključujući mogućnost suspenzije klubova iz europskih natjecanja.

"Prema postignutom sporazumu s Uefom, HNS-u je umanjena dotacija Uefe za provođenje postupka licenciranja u iznosu od 100.000 eura te je izrečena uvjetna kazna umanjenja dotacije od još 150.000 eura u slučaju neispunjavanja Sporazumom zadanih ciljeva. Slične mjere proteklih su godina izrečene i drugim nogometnim savezima i ligama (Švicarska, Grčka, Srbija, Armenija, Kazahstan, Albanija, Kosovo...)", kažu iz HNS.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodaju kako je važno naglasiti da se ocjenjivanje financijskih kriterija temelji na revizorskim izvješćima klubova te Odjel i Tijela za licenciranje klubova HNS-a na temelju istih donose odluke o ispunjenju i/ili neispunjenju kriterija. Prema revizorskim izvješćima, što potvrđuje i Uefa, klubovi su ispunili sve zahtjeve te im je temeljem pozitivnih revizorskih izvješća izdana Uefina licenca. U vrijeme ocjene ispunjenja kriterija, pored prije spomenutih izvješća klubova i njihovih neovisnih revizora, do HNS-ovih nadležnih tijela nije došla bilo kakva informacija, prijava ili dokaz koji bi ukazivao na potrebu dodatnih ili dubljih propitivanja spomenutih izvješća.

NK Osijek - Adana Demirspor 3:2
rijeka u istoj kaši Osijek nije smio igrati Europu? UEFA kaznila HNS zbog propusta

"Tomu treba dodati, da je u međuvremenu, odnosno tijekom 2022. godine došlo do izmjena i dopuna UEFA-inih propisa, upravo zbog nedovoljno jasno definirane dospjelosti relevantnih obveza, te su izdanja iz 2022. i 2023. u odnosu na izdanje iz 2018. godine, daleko jasnija u tom pogledu. Prema tim izmjenama je dopunjen i HNS-ov pravilnik koji po svemu slijedi Uefin pravilnik, te je u njemu uveden dodatni financijski nadzor svih klubova tijekom licencirane natjecateljske godine.

Dodatnim mjerama i dopunjenim procedurama HNS će ubuduće takve rizike smanjiti na minimum, odnosno učiniti sve kako bi ih u potpunosti izbjegao", kažu iz HNS.

Kažu i kako navedeni postupci ni na koji način nisu utjecali na regularnost natjecanja u hrvatskim okvirima jer se radi o licenci za Uefina natjecanja, a pritom valja naglasiti da je i Uefa dopustila klubovima sudjelovanje u Uefinim europskim natjecanjima. Kako su klubovi već kažnjeni od strane Uefe, u duhu pravne prakse ne bi bilo primjereno niti je potrebno da ih za isti prekršaj kažnjava i Hrvatski nogometni savez.

"Savez je u novi Pravilnik o licenciranju uveo odredbu kako će u slučaju budućih disciplinskih postupanja Uefe prema HNS-u iz ovakvog razloga, klubovi snositi financijsku odgovornost ako nisu predali potpunu i točnu financijsku dokumentaciju", zaključuju iz HNS.


Izdvojeno

Reci što misliš!