Sport / Nogomet

NK Osijek: Rezime 2011. i predviđanja 2012. godine

NK Osijek: Rezime 2011. i predviđanja 2012. godine

2011. u NK Osijeku došlo je do velikih promijena, a puno toga će se tek promijeniti. Nova uprava, nova pojačanja, zatim njihov odlazak. Progledajte rezime 2011.-te, te predviđanja 2012.-te godine.

2011. u NK Osijeku došlo je do velikih promijena, a puno toga će se tek promijeniti. Nova uprava, nova pojačanja, zatim njihov odlazak. Progledajte rezime 2011.-te, te predviđanja 2012.-te godine.

[blockquote]2011.[/blockquote]

Došli Babić i Ljubojević

babicpress2 495

Osijek je prošle zime doveo dva velika igračka pojačanja. U Gradski su se vrt vratili njegovi bivši igrači Goran Ljubojević i Marko Babić. Ljubojević se među bijelo-plave vratio u veljači, nakon šest i pol godina, a nepunih mjesec dana kasnije u Osijek se nakon punih 11 godina vratio i Babić. Povratak bivšeg hrvatskog reprezentativca (čak 49 nastupa, nap.a.) uz nedvojbeno pravo napadačko pojačanje u obliku Ljubojevića brzo je rasplamsao i optimizam navijača koji su godinama čekali borbu za vrh tablice. Iako su možda neki očekivali i više od renomiranog dvojca, sigurno je kako su se obojica pokazala pravim pojačanjima.

Otišao Karačić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Početkom svibnja klupu bijelo-plavih napustio je Branko Karačić. Samo tri kola prije kraja prvenstva Karačić je razriješen dužnosti, ostavivši momčad na 9. mjestu, tri mjesta bolje plasiranu nego kada ju je preuzeo u kolovozu 2010. Ukupno je bijelo-plave vodio u 27 utakmica, 23 prvenstvena i 4 Kup dvoboja. Karačić je u klub stigao u turbulentno vrijeme, upravo kada je ostavku podnijela prijašnja upravljačka garnitura kluba, koja ga je i dovela.

Došao Bilić

57771a7659941ad29a23e7dcb94c8165.jpg

Iako je bio zamišljen kao prijelazno rješenje, Vlado Bilić čvrsto se zadržao na klupi Osijeka do kraja sezone. Bilić se još jednom potvrdio kao pravi "vojnik" kluba, spremno uskočivši na "užarenu" klupu i to već peti puta, od čega treći puta samostalno. Nakon što je sezonu priveo kraju na osmom mjestu, Bilić je bijelo-plave predvodio u, ipak, svjetlijim bojama prošaranu jesen. Iako je i jesenas bilo igara i rezultata koji nisu bili po volji navijača, Osijek ipak su puno više optimizma nego ranijih sezona može iščekivati proljetni dio sezone. U prvenstvu su bijelo-plavi trenutno petoplasirani, A plasirali su se i u polufinale Kupa Hrvatske.

Otišao Špehar (1)

c2e2af2f892b53b29b246070146afc14.jpg

Krajem kolovoza NK Osijek neočekivano je ostao bez svog najmlađeg prvotimca Dine Špehara. Igrač, za kojeg su mnogi govorili da će biti ključan čovjek bijelo-plavog preporoda prodan je u zagrebački Dinamo. Iako su brojni europski klubovi pokazivali zanimanje za mladog hrvatskog reprezentativca Špehar junior prodan je hrvatskom prvaku prije nego što je dao značajniji doprinos matičnom klubu. Dinin otac, tada predsjednik kluba Robert Špehar, često je tvrdio kako će Dino bar dvije-tri sezone odigrati u bijelo-plavom dresu te da će njegov transfer biti klupski rekord, no, na kraju je prodaja 17-godišnjeg veznjaka poslužila samo kao "vatrogasna mjera" teške financijske situacije u klubu.

Otišao Špehar (2)

spehar ostavka405

Gotovo jednako neočekivano kao što je to učinio Dino, bijelo-plavi brod pred kraj je godine napustio i njegov otac Robert. Nakon nešto više od godinu dana boravka na funkciji predsjednika kluba, Robert Špehar odlučio je pružiti priliku nekome drugome, razočaran što ne može ostvariti zamišljeno. Teška financijska situacija bila je preveliki teret i Špeharu, koji je u prvobitnim planovima ionako trebao preuzeti ulogu sportskog direktora, a u predsjedničku fotelju sjeo je nakon što se nije moglo pronaći odgovarajuću osobu koja bi preuzela vođenje kluba. Njegovim primjerom krenuo je i dotadašnji direktor Gordan Matković, tako da je Osijek 2011. godinu završio bez vodstva, a novo bi se trebalo izabrati u siječnju 2012.

[blockquote]2012.[/blockquote]

Dolazi novi predsjednik

Početak godine bit će vrlo važan za osječkog prvoligaša jer se na Izbornoj skupštini, predviđenoj za drugu polovinu siječnja, očekuje odabir novog predsjednika i članova Izvršnog odbora. Situacija u Gradskom vrtu daleko je od idealne, klub je opterećen velikim dugovanjima prema radnoj zajednici, dobavljačima te prvenstveno državi, a na vidiku se ne naziru prava rješenja. Gotovo stomilijunski uteg dugovanja očekuje novog predsjednika, koji će morati pronaći način kako klub izvesti iz teškog stanja. Jasno je kako mu neće biti nimalo lako, situacija u gospodarstvu također je teška i s te strane je iluzorno očekivati velika ulaganja u klub. Osim borbe za financijski spas kluba, novo vodstvo kluba očekuje i težak posao slaganja igračkog kadra jer je razumljivo kako se ni sponzore ne može privući bez pravih rezultata.

Ostaje Bilić?

Za rezultat na terenu zadužen je trener Vlado Bilić, koji je dobro odradio prvi dio sezone. Peto mjesto na tablici i dalje nije ono što priželjkuju navijači bijelo-plavih, no pomak je u odnosu na neke ranije sezone. Bilo je tu izdanja koja su podizala navijače na noge, ali i onih nakon kojih su ponovno žalili za tim malim korakom koji bi Osijek definitivno učvrstio u samom vrhu. San o Europi više se ne čini toliko nerealnim, pogotovo kroz Kup, gdje je izboreno polufinale te bi Osijek "prečacem" mogao prekinuti post dug 11 godina (ne računajuči Intertoto kup). Ako uspije u tome, tada bi Bilić bez sumnje potvrdio svoj mandat na klupi i za sljedeću sezonu.

c4e046c2fc6937a4935bc108b0094fe9.jpg

Napokon Europa?

O ostvarenju europskog cilja uvelike ovisi konačna ocjena sezone prvoligaša iz Gradskog vrta. Predugo se čeka na nova iskušenja u Europi i sigurno je kako bi plasman u kvalifikacije Europske lige razbuktao navijački plamen u gradu na Dravi. Nakon dugo vremena Osječani imaju dvije "meč-lopte" za ostvarenje tog plana. Jedna je kroz prvenstvo, gdje za trećeplasiranim Splitom zaostaju pet bodova, što uopće nije nenadoknadiva razlika. Druga, ona kraća je kroz hrvatski Kup, gdje će protivnik u polufinalu Bilićevim igračima biti Cibalia. Uspjeh u slavonskom ogledu i prolazak u drugo finale u klupskoj povijesti praktički bi garantirao novi izlazak u Europi, jer se u drugom polufinalu sastaju Dinamo i Zagreb. U slučaju očekivanog prolaska Dinama te njegovog osvajanja naslova prvaka, tada bi Osijek kvalifikacije Europske lige izborio neovisno o ishodu finala.

Odlaze Šorša, Ljubojević...?

Kao i svaki klub koji živi od prodaje igrača, tako i Osijek "u izlogu" ima nekolicinu prvotimaca od čijih transfera očekuje barem kratkotrajno "krpanje" financijskih rupa. Iako za sada ponude ne pljušte, zanimanja ima, a ono je najveće za Tomislava Šoršu i Gorana Ljubojevića. Za veznjaka bijelo-plavih, jednog od najboljih i najkonstantnijih igrača, interes je iskazalo nekoliko stranih, ali i domaćih klubova. Slično vrijedi i za Ljubojevića, koji je jesenas zabio pet prvenstvenih pogodaka. Jasno je kako bi eventualnim odlaskom ovih igrača ili nekog drugog iz kruga prve momčadi (Vrgoč, Babić...) bilo daleko teže ostvariti zacrtane planove, no, to je ionako već dobro poznata Osijekova sudbina.

Dolazi stečajni upravitelj?

Najcrnji scenarij koji bi mogao zadesiti NK Osijek je stečaj kluba. Veliki dug već godinama onemogućava normalno poslovanje kluba. Iako poteškoća ima i s isplaćivanjem redovnih primanja radnoj zajednici, najveći problem ipak predstavljaju dugovanja iz prijašnjih razdoblja. Ako novo vodstvo ne uspije pronaći rješenje za izlazak iz krize, tada nije isključena ni mogućnost dolaska stečajnog upravitelja. Naravno, o takvom najcrnjem epilogu, koji bi uključivao i možebitno spuštanje u niži rang, nitko ne želi niti pomisliti.

Tekst: Glas Slavonije

 


Izdvojeno

Reci što misliš!