Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 10: Šakšuka, carsko meso i voćni kolač

Damir Špehar/PIXSELL

Recept za nedjeljni ručak koji predlažemo ovoga petka obuhvaća, između ostalih, i dvije sezonske namirnice s osječke tržnice

Novim receptom za nedjeljni ručak nastavljamo promovirati sezonske namirnice u proljetnom duhu.

Predjelo: Šakšuka

Iako nosi neuobičajeni naziv, riječ je o finom indijskom predjelu koje se odnosi na jaja u umaku od rajčice.

Na maslinovom ulju prepržite glavicu luka kojoj ćete potom dodati malo češnjaka i nasjeckane slanine. Sastojke dinstajte jednu minutu, a onda im dodajte 150 grama šampinjona te ih nastavite miješati još pet minuta.

U tavu potom stavite dvije sitno narezane rajčice i sjedinite ih s jelom. Šakšuku začinite solju, paprom i sušenim peršinom te joj dodajte jedan do dva decilitra tople vode. Jelo kuhajte na srednje jakoj vatri desetak minuta, povremeno ga miješajući.

Pri kraju kuhanja na smjesu stavite željenu količinu jaja koja ćete pustiti da se ispeku i sjedine s ostalim sastojcima. Šakšuku poslužite toplu, a originalni recept za njezinu pripremu potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Carsko meso

Za pripremu navedenog obroka bit će vam potrebno 1,3 kilograma carskog mesa, sol po ukusu, žlica senfa, jedna do dvije žličice mljevene crvene paprike, oko 100 mililitara suncokretovog ulja i kilogram krumpira.

Meso prvo operite sa svih strana i posušite ubrusom. Nakon što mu kožu plitko zarežete oštrim nožem na kockice, meso začinite solju, mljevenom paprikom te senfom izmiješanim s uljem. Stavite ga da se peče u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva.

Nakon tri sata, izvadite meso iz pećnice te u isto ulje u kojemu se peklo smjestite narezane krumpire. Na krumpir vratite meso i sve zajedno pecite još 20 minuta na 220 stupnjeva.

Prije posluživanja jela, pričekajte još desetak minuta da se meso ohladi te ga potom narežite. Detaljniji je recept dostupan ovdje.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Voćni kolač od kajsija i višanja

Uz kajsije, na osječku su tržnicu prije desetak dana stigle i domaće višnje koje odmah možete iskoristiti za pripremu ove osvježavajuće poslastice.

Za nju će vam trebati 300 grama kajsija, 50 grama očišćenih višanja, dva jaja, 50 mililitara ulja, 100 grama kristal šećera, 90 grama oštrog brašna tip 400, jedna do dvije vrećice praška za pecivo, dvije vrećice vanilin šećera i malo cimeta u prahu.

>> Osječkom tržnicom zavladale višnje, a kajsije dvostruko pojeftinile od prošlog tjedna

Kajsije operite i prepolovite te u svaku njihovu polovinu stavite po jednu višnju. Tepsiju dimenzija 24×14 centimetara premažite margarinom i obložite papirom za pečenje. U posebnoj posudici pripremite mješavinu vanilin šećera i mljevenog cimeta za posipanje po voću.

Mikserom potom umutite bjelanjke s malo soli kojima ćete dodavati jedan po jedan žumanjak te zatim ulje i šećer, uz neprestano miksanje. Sastojcima na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i konstantno ih mutite dok se ne pretvore u glatku smjesu.

Dobivenu masu pretočite u tepsiju te složite na nju voće po četiri polovine u redu u ukupno šest redova. Svaku polovinu posujte mješavinom šećera i vanilin šećera.

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 4: Sendviči s avokadom, pohana piletina i brzinski kolač s jagodom i bananom
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 5: Kajgana sa šparogama, teletina s mladim krumpirom i ledene kocke
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 6: Fritaja, zagrebački odrezak i gužvara
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 7: Juneća juha, pileća prsa s krumpirom i kolač od trešanja
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 8: Krem juha od tikvica, musaka s keljom i proljetni slani kolač
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 9: Salata s mahunama, faširke i kolač od breskvi

Kolač pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 te zatim još desetak minuta na 150 stupnjeva. Kada je desert gotov, posujte na njega mješavinu šećera u prahu i cimet, a potom ga izrežite i poslužite.

Originalni recept pročitajte na poveznici.

FOTO: Recepti.com

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari