Osim sezonskih namirnica, ove nedjelje u svoj ručak možete uvesti i jednu ljetnu budući da je već stigla na osječku tržnicu
Nakon prošlotjedne ideje za nedjeljni ručak koji je, u skladu s proljetnim vremenom, obuhvaćao mnoštvo zelenih namirnica, ovoga vam petka predlažemo slične sastojke, ali s daškom ljeta.
Predjelo: Salata s mahunama
Iako se navedeno predjelo može jesti i kao prilog, odnosno dodatak mesu, savjetujemo vam da ga napravite i u okviru obroka prije glavnog jela budući da je njegova priprema istovremeno brza i jednostavna.
Za pripremu ove salate bit će vam potrebno 500 grama zelenih očišćenih, opranih i skuhanih mahuna, 120 grama majoneze, osam do deset manjih kiselih
krastavaca te maslinovo ulje, sol i papar po potrebi.
Nakon što ste mahune prokuhali u slanoj vodi, ocijedite ih i ohladite na sobnoj temperaturi. Dok se mahune hlade, u posebnoj posudi izmiješajte sitno isjeckane krastavce, majonezu, ulje i začine. Dobivenu smjesu potom dodajte mahunama te sve skupa dobro promiješajte.
Prije posluživanja, ostavite salatu barem dva sata u hladnjaku, nakon čega je spremna za konzumiranje. Originalni recept za nju potražite na poveznici.
FOTO: Screenshot/Youtube
Glavno jelo: Faširke
Jelo s kojime ne možete pogriješiti, a koje je također lagano za pripravu svakako su faširke koje možete kombinirati s krumpirom pripremljenim na različite načine.
Narežite deblju šnitu kruha (po mogućnosti starijeg) koju ćete potom natrgati na sitne komadiće i preliti vodom. Nakon što prođe desetak minuta, u 500 grama miješanog mljevenog mesa dodajte sol, papar, češnjak u prahu, jaje i prethodno priređeni kruh.
U dobivenu smjesu potom još stavite 50 grama izdinstanog luka, sitno isjeckanog svježeg peršina i decilitar mineralne vode. Sve dobro izmiješajte i ostavite na hlađenju sat vremena.
Oblikujte potom faširke debljine jednog centimetra i prepržite na ulju na srednje jakoj vatri. Jelo je potom spremno za posluživanje, a izvorni je recept za njega dostupan ovdje.
FOTO: Screenshot/Youtube
Desert: Kolač od bresaka
Iako je ponajviše riječ o ljetnom voću, budući da su na osječku tržnicu upravo prije nekoliko dana stigle breskve, možda je već i sada vrijeme da ih iskoristite za pravljenje osvježavajuće poslastice od njih.
Za njezinu podlogu u zdjeli izmiješajte 200 grama mljevenog keksa i 150 grama rastopljenog margarina ili maslaca te dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po kalupu za pečenje.
Za kremu u lončić dodajte 15 grama želatine u prahu koju potom prelijte sa šest žlica vode. Sve pomiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta, a za to vrijeme u drugoj zdjeli izmiksajte 250 mililitara vrhnja za šlag, 200 grama krem sira, 100 grama šećera, jedan vanilin šećer i naribanu narančinu koru.
Stegnutu želatinu u loncu otopite na srednje jakoj vatri te ju potom dodajte kremi i sjedinite. Smjesu prelijte preko keksa, nakon čega kalup ostavite pola sata u hladnjaku.
Nakon što se kolač ohladio, po njemu ravnomjerno rasporedite izrezane breskve, pa dobiveni sok iz njih izmiješajte s deset grama želatine u prahu i četiri žlice vode. Pripremljenu tekućinu izlijte na slasticu i ponovno ju stavite u hladnjak da se stegne, nakon čega je spremna za konzumiranje.
Originalni recept možete pogledati na poveznici.
FOTO: Screenshot/Youtube
Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!