Novi kulinarski recept

Ideja za nedjeljni ručak br. 7: Juneća juha, pileća prsa s krumpirom i kolač od trešanja

Pixabay/Ilustracija

Ove nedjelje, uz tradicionalne sezonske namirnice, u svoj ručak uključite i jedno osvježavajuće voće koje je nedavno stiglo na osječku tržnicu

Novi kulinarski recept iznova donosi neke od svježih sezonskih namirnica koje možete uključiti u svoj slavonski nedjeljni ručak.

Predjelo: Juneća juha

Za predjelo donosimo recept za pripremu tradicionalne juneće juhe koja je idealna za konzumiranje prije nedjeljnog glavnog obroka i deserta.

Na ulju prepržite sitno isjeckanu glavicu luka, nekoliko narezanih mrkvi, crvenu rog papriku, dva češnja češnjaka, malo korijena peršina i celera te opcionalno malo sušenih rajčica. Nakon pet minuta sastojcima dodajte malo soli i miješajte ih ponovno nekoliko minuta.

U lonac potom dodajte junetinu za juhu s kostima te 3,5 litre vode. Nakon što juha zakuha, kuhajte ju još oko 90 minuta, uz povremeno miješanje. Izvadite zatim meso iz nje, narežite ga te vratite u posudu u koju ćete dodati vegetu, papra, malo zamrznutog karfiola i brokule te listove sjeckanog peršina.

Juhu kuhajte još pet minuta, nakon čega je spremna za posluživanje. Originalni recept za nju potražite na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Glavno jelo: Pečena pileća prsa s pire krumpirom

Pola kilograma pilećih prsa razrežite te začinite solju i paprom. U posebnoj zdjeli pomiješajte 200 grama jogurta, jedno jaje i dva češnja češnjaka te u dobivenu smjesu potom uvaljajte meso.

Pileća prsa zatim stavite u drugu smjesu načinjenu od krušnih mrvica i parmezana te ih pecite 25 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, nakon čega su spremna za konzumiranje.

Prema ovom receptu, navedenom mesu idealno odgovara pire krumpir, no možete ga kombinirati i sa salatom ili nekim drugim prilogom.

FOTO: Screenshot/Youtube

Desert: Kolač od trešnje

Budući da su se na osječkoj tržnici već krenule prodavati domaće trešnje, preporučujemo vam da napravite i kolač od spomenutog voća koji će vas osvježiti i pripremiti za nadolazeće toplo vrijeme.

>> Ideja za nedjeljni ručak br. 1: Slavonska češnjovka, junetina i štrudla s jabukama
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 2: Salata od celera, svinjski odrezak s krumpirom i čokoladni kolač
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 3: Šunka s krem sirom, puretina s mlincima i raffaelo s jagodama
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 4: Sendviči s avokadom, pohana piletina i brzinski kolač s jagodom i bananom
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 5: Kajgana sa šparogama, teletina s mladim krumpirom i ledene kocke
>> Ideja za nedjeljni ručak br. 6: Fritaja, zagrebački odrezak i gužvara

Željenu količinu trešanja očistite i naslažite u posudu koju ste prethodno premazali maslacem. U posebnoj zdjeli izmutite dva jaja, 30 grama šećera i 180 mililitara punomasnog mlijeka, a potom dobivenoj smjesi dodajte još 45 grama brašna te ju ponovno izmiješajte.

Trešnje prelijte tom tekućinom i stavite ih da se peku 40 do 45 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon što se ohladi, kolač posipajte šećerom u prahu i spreman je za posluživanje.

Detaljniji recept za njega pogledajte na poveznici.

FOTO: Screenshot/Youtube

Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari