Ovoga vam petka za nedjeljni ručak predlažemo kombinaciju provjerenih tradicionalnih namirnica s kojima ne možete pogriješiti
U novom kulinarskom receptu ovoga petka donosimo vam neke od tradicionalnih namirnica koje možete ukomponirati u svoj nedjeljni ručak te uživati u njihovom bogatom okusu.
Predjelo: Fritaja
Riječ je o možda na prvu neobičnom nazivu predjela, ali vjerujte kako će vas ovo jelo, s obzirom na sve namirnice koje se koriste u njegovoj pripravi, dovoljno nasititi i istovremeno vam ostaviti mjesta za glavno jelo i desert.
Četiri jaja posolite i izmutite s malo mlijeka. Dobivenu smjesu pospite parmezanom, peršinom i paprom te ju ponovno izmiješajte i pustite da odstoji.
Za to vrijeme pola glavice sitno isjeckanog luka, a nakon toga u istoj tavi i polovicu narezane crvene paprike izdinstajte na maslinovom ulju. U tavu potom dodajte otprilike 200 grama šampinjona koje ćete posoliti i dinstati desetak minuta.
Na sve to prelijte dobivenu smjesu s jajima, mlijekom i sirom. Smanjite zatim vatru na minimum i pustite da se jelo ”krčka”. Pred kraj na njega postavite nekoliko komada mozzarelle i ostavite fritaju da se peče još pet minuta, nakon čega je spremna za posluživanje.
Originalan recept potražite na poveznici.
FOTO: Screenshot/Youtube
Glavno jelo: Zagrebački odrezak
Izrazito jednostavno mesno jelo za pripravu koje istovremeno može poslužiti i kao dio nedjeljnog ručka zagrebački je odrezak.
Teleći but istucite, posolite te stavite na njega šunku i sir. Odrezak zamotajte i potom uvaljajte u brašno, pa u razmućena jaja i zatim u krušne mrvice. Pržite ga potom na ulju sa svih strana dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
Nakon toga, ostavite ga na ubrusu koji će upiti masnoću, a potom ga prelijte limunovim sokom. Odrezak zatim narežite i spreman je za posluživanje, a recept za njega pogledajte ovdje.
FOTO: Screenshot/Youtube
Desert: Gužvara s makom
Pravi je slavonski kolač koji će se besplatno poslužiti Osječanima i na Praznik rada kod katakombi gužvara s makom iliti makovnjača.
Izmiješajte sol, šećer, brašno i suhi kvasac. U sredini smjese napravite udubinu i u nju stavite jaje, omekšali maslac, naribanu limunovu koricu, toplo mlijeko i vodu. Dobiveno tijesto zamijesite i ostavite da se digne.
Podijelite ga potom na dva ili četiri dijela, razvaljajte, premažite nadjevom od mljevenog maka, zarolajte i stavite u namašćenu tepsiju da se peče 45 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Makovnjača je zatim spremna za posluživanje, a originalan je recept za njezinu pripravu dostupan na
poveznici. Naravno, isti vrijedi i za orahnjaču, uz razliku kako se njezin nadjev pravi od mljevenih oraha.
FOTO: Damir Špehar/PIXSELL
Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!